Maros Palesch Rôzne

V Karlovej Vsi ušetrili vďaka elektronickej aukcii

Predmetom aukcie bolo obstaranie elektrickej energie na budúci rok. Týka sa dodávky pre 45 odberných miest na úrade, v ôsmich materských školách, sociálnych zariadeniach a iných objektoch.

Karlova Ves sa zaradila medzi tie obce a mestá, ktoré sa rozhodli radikálne siahnuť na výdavky. „Pokles v príjmoch nás prinútil radikálne šetriť. Nechceme, aby obyvatelia našej mestskej časti šetrenie pocítili na tých službách, ktoré sú pre nich dôležité“, vysvetľuje Ing. Iveta Hanulíková, starostka mestskej časti Karlova Ves.

Riešenie v šetrení mestských peňazí nehľadali dlho. „O elektronických aukciách sme už počuli. Povedali sme si, že to tiež vyskúšame. Na prvú elektronickú aukciu sme pozvali aj našich občanov. Každý kto chcel, mohol si celý priebeh naživo pozrieť,“ pokračuje Ing. Iveta Hanulíková.

Predmetom aukcie bolo obstaranie elektrickej energie na budúci rok. Týka sa dodávky pre 45 odberných miest na úrade, v ôsmich materských školách, sociálnych zariadeniach a iných objektoch. Úvodné ponuky piatich záujemcov boli od 23 912 do 35 237 eur. Počas aukcie a najmä v jej závere sa ceny znižovali. Celkovo sa menila cenová ponuka 22-krát a víťazom sa stali Slovenské elektrárne s najnižšou cenou 21 216 eur. Pre mestskú časť je to výrazná úspora, pretože v roku 2009 zaplatila za elektrickú energiu vyše 48 396 eur a v tomto roku sa predpokladá úspora asi 12 percent. Doterajším dodávateľom bola Západoslovenská energetika, s ktorou samospráva vypovedala zmluvu.

„Dôkladná príprava a analýza každého obstarávania je základným predpokladom zabezpečenia výhodného nákupu“, hovorí výkonný riaditeľ eBIZ Corp Ing. Boris Kordoš. „Predpokladané náklady na elektrinu pre túto mestskú časť v roku 2010 sú 42.000,– € bez DPH. Vieme, že konkurencia a vôľa predať medzi dodávateľmi silovej elektriny je veľmi silná, a že je reálny predpoklad ušetriť 30% a dostať sa pri nákupe pod hranicu 30.000,– € bez DPH. Rozhodli sme sa pre realizáciu obstarávania v dvoch kolách, zadávacieho formou obálky a následne prebehla elektronická aukcia.“

„Prekvapilo nás pohodlné technické riešenie elektronickej aukcie“, pokračuje Ing. Iveta Hanulíková. Karlova Ves si vybrala riešenie spoločnosti eBIZ Corp, ktorá je lídrom v poskytovaní podpory elektronických aukcií na Slovensku. „Jednoduchý softvér elektronických aukcií je možné si zakúpiť, dá sa výhodne prenajať alebo používať formou asistovanej aukcie“, vysvetľuje výkonný riaditeľ eBIZ Corp Ing. Boris Kordoš.

Počiatočná nedôvera v elektronické aukcie pomaly mizne a čoraz viac samospráv si uvedomuje jej prínosy. Hlavnou výhodou elektronickej aukcie je jej transparentnosť a úspora. „Aj my sme príkladom toho, že takýmto spôsobom je možné ušetriť nemalé finančné zdroje. Elektronická aukcia sa u nás 100% osvedčila a budeme ju využívať aj budúcnosti“, dodáva na záver Ing. Iveta Hanulíková, starostka mestskej časti Karlova Ves.

Elektronická aukcia vo verejnom obstarávaní sa dá porovnať s mechanickou myškou položenou na stôl, ktorá ak sa dobre natiahne (kvalitná príprava a správne nastavenie aukcie), chodí po stole bez ďalších zásahov a všetkými prítomnými osobami videná, až kým sa nezastaví. Teda bez zasahovania, transparentne, pod priamym drobnohľadom nadriadených, médií, či verejnosti.

Zdroj: WEBNOVINY/PR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM