Rôzne

V gréckokatolíckej katedrále v Bratislave bude na Svätodušnú nedeľu liturgia

Na Svätodušnú nedeľu, ktorá vo východnom obrade nesie názov Nedeľa Päťdesiatnice, sa uskutoční v Katedrále Povýšenia svätého a životodarného Kríža v Bratislave sv. liturgia.

Ilustračný obrázok k článku V gréckokatolíckej katedrále v Bratislave bude na Svätodušnú nedeľu liturgia
Zdroj: TASR

Svätodušná nedeľa (15. mája) nesie vo východnom obrade názov Nedeľa Päťdesiatnice. Predsedať jej bude bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák.

Archijerejská liturgia v cirkevnoslo­vanskom jazyku sa začne o 09.00 h a priamy televízny prenos odvysiela RTVS na Dvojke. Spievať bude Katedrálny zbor Kyrillomethodeon pod vedením dirigenta Ladislava Sabolčáka, informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Po sviatkoch Narodenia, Bohozjavenia a Vzkriesenia Ježiša Krista patrí sviatok Svätej Päťdesiatnice k najväčším sviatkom cirkevného roka v gréckokatolíckej cirkvi. Zostúpenie Svätého Ducha je vrcholom a spečatením celého diela spásy ľudského rodu, ktoré uskutočnil Boží Syn. Na deň Päťdesiatnice sám Svätý Duch pomazal apoštolov a urobil z nich ohlasovateľov Kristovho evanjelia. V deň Zoslania Svätého Ducha sa rodí a začína pôsobiť Kristova cirkev. Svätý Duch ju vedie, posväcuje a udržuje na cestách pravdy, pripomenul S. Gábor.

Ako dodal, kým v rímskokatolíckej cirkvi je liturgická farba toho sviatku červená ako symbol ohňa či ohnivých jazykov, v podobe ktorých Svätý Duch zostúpil na apoštolov, v gréckokatolíckej cirkvi je to zelená liturgická farba a chrámy sa vyzdobujú zelenými vetvičkami, napríklad z brezy.

Na Svätodušný pondelok (16. mája) sa obvykle konajú procesie veriacich okolo gréckokatolíckych chrámov spojené s čítaním evanjelií štyroch evanjelistov Matúša, Mareka, Lukáša a Jána.

Prečítajte si tiež: Sochu sv. Floriána presťahujú do ateliéru

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM