Webnoviny - Rôzne

V Dúbravke dali bodku za sporným uránovým hájom

WEBNOVINY.SK

kostol sv. Kozmu a Damiána Foto: bratislava.sme.sk

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Poslanci bratislavskej Dúbravky dnes dali definitívnu bodku za plánovanou výstavbou sporného urnového hája pri kostole sv. Kozmu a Damiána. Poslanecký zbor totiž zrušil uznesenie v súvislosti s týmto projektom, ktorý bol jedným z programových priorít mestskej časti. Týkalo sa to napríklad aj vyhlásenia výberového konania na dodávateľa prác či prvej etapy projektu. Stalo sa tak po tom, ako magistrát vydal negatívne záväzné stanovisko, v ktorom nesúhlasí so zmenou využitia daného pozemku na vybudovanie urnového hája. Starosta Ján Sandtner už na nedávnom verejnom zhromaždení vyhlásil, že toto rozhodnutie akceptuje a vzdáva sa plánov na výstavbu. Výhrady a pripomienky pritom vyjadril aj Krajský pamiatkový úrad, kostol je totiž národnou kultúrnou pamiatkou. S výstavbou nesúhlasili ani mnohí občania, okolo 230 sa ich podpísalo aj pod petíciu.

Podľa poslankyne Márie Dankovej bola myšlienka vybudovať urnový háj dobrá, o niečo menej sa jej ale pozdával spôsob prípravy a realizácie projektu. Vyjadrila zároveň ľútosť nad tým, že mestská časť na tejto projekt vynaložila 10-tisíc eur, a to v čase krízy a úsporných opatrení. Poslanec Peter Čecho zdôraznil, že zrušenie daného uznesenia neznamená „pochovanie“ celej myšlienky. Poslankyňa Marta Čarnogurská zasa upozornila na platné uznesenie, ktorým sa mala v súvislosti s urnovým hájom vypracovať urbanistická štúdia.

Myšlienka vybudovať urnový háj pri kostole sv. Kozmu a Damiána sa objavila v plánoch mestskej časti pre súčasné volebné obdobie. Poslanci pre tento zámer schválili neskôr aj financie, po čase však niektorí z nich názor zmenili. Niektorí argumentovali aj súčasnou krízou. Podľa zástupkyne starostu Matildy Križanovej však o peniazoch v rozpočte rozhodovali poslanci už v čase, keď kríza bola. Proti výstavbe sa postavili aj občania. Tí argumentovali napríklad porušením zákona či občianskych práv v prípade vybudovania urnového hája, zhoršením dopravnej situácie, či tým, že budovanie cintorínov nie je poslaním mestskej časti. Okrem absencie podrobnejších informácií o projekte vytýkali občania projektu aj zhoršenie dopravnej situácie v okolí. Tá je už v súčasnosti podľa nich „neznesiteľná“ a parkovanie pri kostole je „nevyhovujúce“. V tejto súvislosti starosta Ján Sandtner ešte v novembri minulého roka uviedol, že nové parkovacie miesta by sa mohli vybudovať napríklad na zelenej ploche oproti neďalekému detskému ihrisku. To by si však vyžiadalo pravdepodobne výrub niektorých stromov. Mnohí starostovi vytýkali aj to, že najprv sa schvaľoval zámer a až následne sa žiadalo o stanovisko mesta.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM