Správy Samospráva

V Devínskej Novej Vsi sa bude oslavovať! Lákadlom je aj jazda historickým vlakom

Vyvrcholením osláv Dňa obce bude udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica významným osobnostiam. Čaká vás však aj ďalší pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku V Devínskej Novej Vsi sa bude oslavovať! Lákadlom je aj jazda historickým vlakom
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Devínska Nová Ves si pripomína 570. výročie prvej písomnej zmienky. Výročie oslávi počas víkendu (9. – 10. 10.) kultúrnym programom, ktorý má byť plný symbolov a historických odkazov. Predchádzať tomu bude piatkové sadenie stromov na Istrijskej ulici. Pôjde o lipu a platan rastúce odnepamäti na tomto území a olivovník, ktorý odkazuje na históriu mestskej časti s chorvátskymi koreňmi.

Erb a listina

Sobotný program otvorí inštalovanie nového umeleckého diela – erbu Devínskej Novej Vsi. Dielo je vytvorené zo starého náradia, ktoré mestskej časti darovali obyvatelia, osadené bude na Istrijskej ulici a orientované do Rakúska. „Devínsku Novú Ves spájal kedysi s Rakúskom drevený most. Dnes ho nahradil Cyklomost slobody, ktorý opäť spojil hlavne ľudí rôznych národov a národností. Ľudia sú dôležití. Minulosť aj prítomnosť sa skladá z toho, čo urobili ľudia,“ uviedol starosta Dárius Krajčír.

Mestská časť zároveň umožní vzhliadnuť historickú listinu, ktorá je prvou písomnou zmienkou o obci. V nej sa Ján Huňady poďakoval Bratislavčanom, že sa nepoddali Jiskrovcom a zabránili obsadeniu Bratislavy. V historickom dokumente je uvedené, že sa tak stalo v roku 1451 v Novej Vsi. „Táto Nová Ves je Devínskou Novou Vsou, keďže Jiskrovci mali svoje štáby v Stupave alebo v Marcheggu a iná Nová Ves tu nikde blízko nie je. Je to naozaj nevyvrátiteľná zmienka,“ podotkol historik a archivár Jozef Klačka.

Historický vlak do Kuchyne

Pripravené budú aj jazdy historickým vlakom do Kuchyne a späť, keďže železničná stanica v Devínskej Novej Vsi je spolu s tou v Lamači najstaršou stanicou na Záhorí. Návštevou pamätníkov si chce mestská časť uctiť miesta, ktoré poukazujú na historické udalosti a predstavujú kultúrne a duchovné dedičstvo Devínskej Novej Vsi. Chýbať nebude ani Jablkové hodovanie, komentovaná prechádzka Devínskou Kobylou, komorná hudba či atrakcie v podobe vyhliadkového kolesa a reťazového kolotoča.

Bohoslužby

V nedeľu sa začne program bohoslužbou v kostole Ducha Svätého. Popoludní sa začne sprievod historických vozidiel, ktoré prejdú po trase Eisnerova – Istrijská – Opletalova – Jána Jonáša. Vyvrcholením osláv Dňa obce bude udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica významným osobnostiam, ktoré sa svojím celoživotným dielom zaslúžili o rozvoj, zveľaďovanie a reprezentáciu mestskej časti.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM