Nina Táborská Správy

V Čunove chcú vybudovať nové Ekocentrum. Z eurofondov

Mestská časť Bratislava Čunovo pripravuje dokumentáciu, aby mohla získať peniaze na vybudovanie Ekocentra. Pre TASR to potvrdila starostka Gabriela Ferenčáková.

Ilustračný obrázok k článku V Čunove chcú vybudovať nové Ekocentrum. Z eurofondov
Zdroj: TASR

„V Čunove máme kaštieľ a sýpku, budovy, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Zatiaľ chátrajú, chceli by sme ich zrekonštruovať, lenže nemáme na to peniaze. A tak hľadáme rôzne možnosti,“ vysvetľuje starostka Čunova.

Situáciu začali riešiť už v roku 2007, keď získali peniaze na projektovú dokumentáciu, ktorú im nariadil Krajský pamiatkový úrad. Obec pripravila aj dokumentáciu pre územné rozhodnutie, lenže nezískali žiadnu dotáciu na stavebné povolenie. A tak hľadajú ďalšie možnosti, ako riešiť situáciu s chátrajúcimi národnými kultúrnymi pamiatkami, povedala starostka Ferenčáková.

„V Úrade Bratislavského samosprávneho kraja nám poradili, aby sme sa zaujímali o výzvy na získanie finančných prostriedkov z eurofondov, určených na vybudovanie Ekocentier, pretože poloha nášho kaštieľa bola vytypovaná ako veľmi vhodný objekt práve na takýto zámer,“ zdôvodnila starostka.

V blízkosti Čunova je totiž okolie Hrušovskej zdrže, súčasti vodného diela Gabčíkovo, chránená krajinná oblasť a neďaleko sú aj hranice s Maďarskom a Rakúskom. Sú teda splnené aj podmienky cezhraničnej spolupráce.

„Začali sme na tom veľmi aktívne pracovať v súčinnosti s BSK a teraz aj s magistrátom hlavného mesta. Budeme sa snažiť v čo najkratšom čase pripraviť projektovú dokumentáciu, tak, aby bolo možné sa uchádzať o finančné prostriedky z tejto výzvy,“ uzavrela starostka.

Výzva, ktorú pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2014–2020 v oblasti obnovy, zachovania a posilnenia ekosystémov, mala byť pôvodne zverejnená v októbri tohto roka. Termín sa však zrejme posunie na koniec roka. Podrobnosti o názve výzvy a presných podmienkach pre žiadateľov zatiaľ nie sú skonkretizované.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM