ESL Správy Samospráva

V centre mesta pribudne ďalší park. Zmení sa naň Komenského námestie

Verejnosť si môže pozrieť víťazný návrh krajinársko-architektonickej súťaže na premenu Komenského námestia v pavilóne, ktorý tam dočasne vyrástol.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta pribudne ďalší park. Zmení sa naň Komenského námestie
3
Galéria

Krajinársko-architektonickú súťaž na obnovu námestia, ktoré sa nachádza blízko historickej budovy SND, vypísalo mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy a Generálny investor Bratislavy na jar 2020. Zadanie pre súťaž vychádzalo okrem stavebno-technických podmienok aj z názorov a potrieb obyvateľov, ktorí sa zapojili do participácie.

Oživenie

Minulý rok Metropolitný inštitút a hlavné mesto Komenského námestie oživili prvýkrát cez program počas letných mesiacov, vďaka čomu získali najmä od ľudí žijúcich v okolí alebo tých, čo prišli na program, vyše 1200 odpovedí na to, ako tento priestor dnes ľudia vnímajú, a čo by na tomto námestí chceli mať. Vyšlo z neho, že ľudia by na námestí privítali viac zelene, priestor na sedenie a komorný pokojný program.

„Bratislava sa má stať nositeľom najvyššej možnej kvality na všetkých úrovniach a verejný priestor je jedna z najdôležitejších oblastí. Architektonické súťaže sú najlepším nástrojom, ako nájsť odpovede na otázky, pričom teraz otázka znela, ako má vyzerať priestor na Komenského námestí. Som rád, že porota vybrala z návrhov ten, ktorý spĺňa všetky predpoklady urobiť tento priestor kvalitným a ktorý zohľadňuje návrhy obyvateliek a obyvateľov mesta,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Na Komenského námestí park za divadlom historicky existoval do sedemdesiatych rokov minulého storočia, no zanikol pri dostavbe Slovenského národného divadla.

Zeleň

Víťazný návrh reflektuje na požiadavky od ľudí, zároveň najlepšie reaguje na fakt, že pod časťou námestia existujú podzemné priestory patriace divadlu, čo výrazne obmedzuje možnosti, čo sa dá nad ne umiestniť – napríklad, nie je preto možné vysadiť vzrastlé stromy na celom území.

Odborná porota súťaže spomedzi 14 ateliérov vybrala v júni štyri tímy, z ktorých architekti a krajinní architekti počas leta pracovali na návrhu pre Komenského parčík.

V druhej etape spomedzi štyroch tímov porotu najviac presvedčil návrh od ateliéru totalstudio. Jeho architekti stoja tiež za letným pavilónom na nádvorí Slovenskej národnej galérie, ktorý v roku 2012 získal ocenenie CE.ZA.AR v kategórii exteriér a sú i za obnovou parku na Belopotockého ulici v Bratislave.

Dve časti

„Návrh podľa odbornej poroty najpresvedčivejšie odpovedá na výzvy zadania – nachádza správnu mieru civilnosti pri exkluzivite materiálov a prevedení, dobre reaguje na technické limity územia. Priestor členia jednoduchou, bielo lakovanou oceľovou konštrukciou, ktorá sa bude popínať zeleňou, ponesie osvetlenie alebo zavesené atrakcie,“ napísala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. Za silné stránky návrhu porota považuje elementárnu, čitateľnú geometriu, civilnosť intervencie v danom prostredí a rovnováhu urbánnych a prírodných elementov.

Architekti námestie delia na dve časti s jednou zníženou pod úroveň okolia, na hrane vymedzujúcej zníženú plochu je priestor pre neformálne sedenie. Okrem popínavej zelene vytvárajúcej tieň nad priestorovou mriežkou, navrhujú priniesť na časť námestia bez podzemných priestorov vzrastlé stromy, ktoré námestie obkolesené fasádami budov príjemne zatieňujú a ochladzujú. Povrch na námestí je navrhnutý tak, aby privádzal dažďovú vodu do tej časti námestia, kde budú rastliny a kde bude môcť vsiaknuť.

Dočasný pavilón

Počas leta bol povrch námestia lokálne opravený, namiesto šedého asfaltu na námestí umelec Pavol Bartoš namaľoval kresbu, ktorá priestor oživuje a zjednocuje.

Dočasný pavilón, ktorý tam pribudol, zostane na námestí do obdobia, keď hlavné mesto začne s jeho obnovou podľa návrhu vybratého v súťaži. Postupne jeho obvodové „steny” obrastú popínavé rastliny nasadené v kvetináčoch, a tým zároveň oddelia a vymedzia priestor námestia od ulíc Gorkého a Jesenského a vytvoria pokojnú zónu. Pavilón je zložený z modulov tak, aby bol v budúcnosti použiteľný aj na iných miestach, ktoré bude chcieť mesto podobným spôsobom aktivovať.

VÍŤAZNÝ NÁVRH ARCHITEKTONICKEJ SÚŤAŽE NA KOMENSKÉHO NÁMESTIE VRACIA ZELEŇ 🌳🍀 V druhej etape spomedzi štyroch tímov...

Posted by Metropolitný inštitút Bratislavy on Friday, September 4, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM