Nina Táborská Kultúra

V centre Bratislavy vznikla nová výstava. Obrazy maliara Trembáča

Novú tvorbu prezentuje maliar Peter Trembáč v galérii Michalský dvor v centre Bratislavy. Nazval ju Kalendárium 57 a navštíviť ju môžete do 30. októbra. Názov výstavy nie je náhodný a má tri významy. Pozrite sa aké.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bratislavy vznikla nová výstava. Obrazy maliara Trembáča
Zdroj: TASR

V podzemnej expozícii sú vo svetlých farbách namaľované akrylové obrazy s figuratívnou tematikou, krajinárske i abstraktné diela z rokov 2012 až 2014. Potvrdzujú to ich názvy Zakázaný ostrov, Krajinka, Jeseň v parku, Dvaja, Súboje, Papierové hlavy, Znamenia, Záhrada, akty zo série Woman, portréty Moja La Gioconda i cyklus Cesta do Composteli, ktorú skutočne absolvoval.

Obrazy spestrujú tri maľované objekty – veľké drevené cestovateľské ku­fre.

„Názov výstavy nie je náhodný a má tri významy, aké sa už nebudú opakovať. Autor sa narodil v roku 1957, má 57 rokov a jeho obrazy sú vo formáte 50×70 cm,“ uviedol kurátor výstavy Ľudovít Petránsky.

Podľa Petránskeho sa maliar k profesionálnemu maľovaniu sa dostal okľukou pre jeho povahu, ktorá sa nevedela dobrovoľne normalizovať podľa boľševických vzorov. Ako meteorológ, pravý Tatranec a člen horskej služby mal blízko k prírode.

Autor ponúka divákom zažité pohľady na krajinu, premietnuté cez dynamickú expresiu a živú farebnosť na plátno. Inokedy abstraktný charakter zmierňuje motívmi ženskej figúry, šašov, vtákov alebo rýb. Od roku 1976 vystavoval vo viacerých slovenských mestách i v Poľsku, Kanade, Belgicku, Česku, Holandsku a Španielsku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM