Správy

V centre Bratislavy sa konal lampiónový sprievod za domov pre každého

Hlavnou myšlienkou dnešného lampiónového sprievodu Nota Bene bolo, aby každý mal možnosť získať a udržať si svoj domov.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bratislavy sa konal lampiónový sprievod za domov pre každého
6
Galéria
Zdroj: TASR

Lampiónový sprievod mal poukázať na nedostatok nájomných bytov v Bratislave a na Slovensku.

Sprievod začal na Laurinskej

„Na Slovensku máme bytovú krízu a je veľmi náročné si byt udržať a získať. Ak raz niekto stratí svoj domov, je ťažké ho získať späť, pretože neexistujú cenovo dostupné byty, v ktorých by mohli títo ľudia svoje bezdomovectvo ukončiť,“ uviedla Nina Beňová, etnologička občianskeho združenia Proti prúdu vydavateľa Nota Bene.

V sprievode bolo niekoľko desiatok ľudí. Začal sa na Laurinskej ulici o 18:00 hod. „Už v tomto momente mnohí ľudia mohli bývať v bytoch, keby také možnosti existovali, ale namiesto toho musia prežívať v sociálnych a komerčných ubytovniach a zariadeniach krízovej intervencie,“ dodala.

Upozorňujú na problémy s bývaním

Organizátori upozorňujú na to, že nechcú, aby Slovensko bolo krajinou, ktorá je na chvoste EÚ v počte bytov na 1 000 obyvateľov, krajinou, ktorá má takmer najnižší počet cenovo dostupných nájomných bytov v EÚ a ktorá vedie v počte mladých ľudí do 35 rokov bývajúcich s rodičmi. Zároveň žiadajú politikov, aby sa vážne začali zaoberať bývaním a aby zabezpečili dôstojné nájomné bývanie pre všetkých ľudí.

Štát, mestá a obce podľa nich majú v kompetencii zvýšenie počtu cenovo dostupných nájomných bytov, ako aj zvýšenie príspevku na bývanie tak, aby pokryl náklady na bývanie, podobne ako v Českej republike. Taktiež i nastavenie systému a ochranu bývania tak, aby oň ľudia v kríze neprichádzali.

Lampiónový sprievod Nota Bene
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM