Samospráva

V Bratislavskom kraji sa v škôlkach zvýši počet miest

Bratislavský kraj škôlkam totiž poskytne dotáciu vo výške 197-tisíc € na rozšírenie kapacít, či rekonštrukciu. V Bratislavskom kraji je dlhodobo problém s umiestnením detí do predškolského zariadenia, pomocou dotácií má tak byť vytvorených 400 nových miest.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislavskom kraji sa v škôlkach zvýši počet miest
Zdroj: Dnes24.sk

„Máme pred sebou tretí rok projektu Naša škôlka – náš kraj, to znamená podporu, rozširovanie a zvelebovanie škôlok v rámci Bratislavského kraja. V tohtoročnom rozpočte máme schválených 197 000 tisíc €, žiadosti sa podávajú do 21. mája,“ priblížil bratislavský župan Pavol Frešo.

Samosprávy môžu o dotáciu na škôlky požiadať štandardným tlačivom určeným na poskytovanie dotácií, ktoré je zverejnené na webovej stránke Bratislavského kraja. „V zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia BSK nesmie suma žiadostí v súčte prekročiť hranicu 20 000 €. Samosprávy môžu byť tento rok vo svojich požiadavkách odvážnejšie ako po iné roky, o všetkom však rozhodne dotačná komisia a následne zastupiteľstvo.

„V zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia BSK nesmie suma žiadostí v súčte prekročiť hranicu 20 000 €. Samosprávy môžu byť tento rok vo svojich požiadavkách odvážnejšie ako po iné roky, o všetkom však rozhodne dotačná komisia a následne zastupiteľstvo," povedal koordinátor projektu Peter Húska.

Ako tiež uviedol, pri posudzovaní zaváži, či sa materská škôlka ide rozširovať, alebo potrebuje zrekonštruovať len ihrisko, nakúpiť postele či hračky. Peter Húska zároveň dodal, že vďaka trom rokom projektu sa podarí rozšíriť kapacitu materských škôl v kraji o približne 2400 miest.

Najkritickejšia situácia s umiestňovaním detí do materských škôl je dlhodobo práve v Bratislavskom kraji. Župa preto v roku 2013 spustila projekt Naša škôlka – náš kraj, prvý ročník bol zameraný na zvýšenie kapacít materských škôl. BSK prerozdelil medzi 28 samospráv 150-tisíc €, uviedla Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.

Počet miest v škôlkach sa tak aj vďaka dotáciám zvýšil o viac ako 400. Vlani boli dotácie určené na zefektívnenie fungovania materských škôl. Župa podporila 76 materských škôl dotáciami spolu vo výške 402 900 €. BSK sa na tejto situácii podieľal v zmysle prijatého Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR). Nový PHSR umožňuje podporovať aj predškolské zariadenia a predškolskú výchovu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM