Rôzne

FOTO: V bratislavskej ZOO zažili šimpanzy netradičnú návštevu. To bolo radosti!

Keďže počas zimného obdobia ľudoopy nemôžu chodiť do vonkajšieho výbehu, ošetrovatelia im kúsok zimy priniesli do vnútorných priestorov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bratislavskej ZOO zažili šimpanzy netradičnú návštevu. To bolo radosti!
5
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Šimpanzy v bratislavskej ZOO majú o zábavu postarané naozaj po celý rok. Výnimkou nie sú ani chladné zimné mesiace. Najnovšie im chovatelia priviedli veľmi zvláštnu návštevu.

Zimná návšteva

„Šimpanzy, ako aj ostatné druhy ľudoopov, sú veľmi inteligentné. Preto pri chove v zoologických záhradách potrebujú často nové prvky a impulzy vo svojom prostredí, ktoré ich podporujú k aktivite. Naši chovatelia pravidelne vymýšľajú pre svojich zverencov rôzne formy obohatenia života v zoologických záhradách, ktoré mávajú veľký úspech, zvlášť v pavilóne primátov,“ vysvetľuje bratislavská ZOO.

Počas zimného obdobia ľudoopy nemôžu chodiť do vonkajšieho výbehu, aby neprechladli. Keďže ich ale ošetrovatelia nechceli ukrátiť ani o zimné zážitky, kúsok zimy im priniesli do vnútorných priestorov. Postavili malých snehuliakov, ktorých obohatili o chutné ovocie a zeleninu, ktoré šimpanzy milujú a je súčasťou ich každodennej kŕmnej dávky.

Snehuliaci sa okamžite stali stredobodom pozornosti šimpanzej skupiny. Tie najodvážnejšie jedince ich začali hneď rozoberať.

„Ľudoopy sú veľmi inteligentné, schopné rozmýšľať a riešiť problémy. Vo voľnej prírode sú schopné vyrábať a používať jednoduché nástroje, ktoré využívajú rôznymi spôsobmi. Kameňmi rozbíjajú orechy, konáriky používajú tak, že ich strkajú do termitiska a vyberajú nimi chutný a výživný hmyz. Z požutých listov si vedia vyrobiť niečo podobné ako „špongiu“, ktorú si potom namočia do vody a žmýkajú rovno do úst. Šimpanzy prejavujú svoje pocity výrazmi tváre. Majú veľmi dobre vyvinuté mimické svaly, ktoré využívajú na komunikáciu,“ uvádza ZOO.

Zimná návšteva v ZOO
5
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM