Tomáš Stupavský Kultúra

V bratislavskej A4 štartuje What the hell***is? český sochár Pavel Karous

V bratislavskej A4 - Priestore súčasnej kultúry štartuje séria prednášok, prezentácií a diskusií pod názvom Čo do pekla***je? (What the hell***is?).

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej A4 štartuje What the hell***is? český sochár Pavel Karous
Zdroj: TASR

Formát, ktorý sa venuje témam z oblasti živej kultúry a súčasného umenia, vznikol v roku 2010 v Košiciach s cieľom priblížiť súčasné umenie širšej verejnosti. Podľa Tomáša Makara z občianskeho združenia alt30collective má projekt opodstatnenie aj v súčasnosti.

„Súčasná kultúra je neustále sa vyvíjajúci proces, v ktorom sa menej zainteresovaný divák môže často stratiť,“ zdôvodňuje autor projektu, ktorý sa po vzore košickej Tabačky Kulturfabrik presunul do hlavného mesta.

Formát prinesie každý mesiac čerstvé témy z oblasti súčasnej vizuálnej kultúry, hudby, ale chce sa tiež venovať „nezodpovedaným otázkam“ z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia. Otvorí ho dnes o 19.00 hodine český sochár Pavel Karous s prednáškou Čo do pekla je súčasné vizuálne umenie vo verejnom priestore.

Prezentácia spojená s diskusiou je zameraná na vývoj prejavov výtvarného umenia v exteriéri po roku 1989. Venuje sa kríze oficiálnych štátnych štruktúr podporujúcich monumentálne umenie pre architektúru a snaží sa hľadať jej príčiny. Okrajovo sa zameriava na alternatívu k oficiálnemu umeniu vo verejnom priestore.

Pavel Karous (1979) je sochár, ktorý vytvára objekty, venuje sa site specific inštaláciám, intervenciám do verejného priestoru, architektúre výstav, scénografii a dizajnu. So svojím dlhodobým projektom Vetřelci a volavky dokumentuje a popularizuje výtvarné umenie vo verejnom priestore v reálnom socializme a v reálnom kapitalizme.

Je autorom publikácie Vetřelci a volavky, ktorá získala prvé miesto v súťaži Najkrajšia kniha roku 2013 v kategórii Odborná literatúra. V súčasnosti vyučuje v Prahe v ateliéri sochy na škole súčasného umenia Scholastika.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM