Krimi

V Bratislave úradovala falošná daňová kontrolórka. Hrozí jej 20 rokov za mrežami

V mesiacoch september a október v Bratislave úradovala falošná daňová kontrolórka. V rôznych prevádzkach ukradla tisícky eur.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave úradovala falošná daňová kontrolórka. Hrozí jej 20 rokov za mrežami
Zdroj: TASR

Policajti objasnili prípady týkajúce sa falošných daňových kontrol, ku ktorým dochádzalo v poslednom období na území Bratislavského kraja. Stalo sa tak aj vďaka pohotovej reakcii zamestnancov jedného z hypermarketov v Petržalka.

Podvodníčka

„Vyšetrovateľmi Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave V, Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I a Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II bolo vznesené v tejto súvislosti obvinenie zo zločinu krádeže spáchaného závažnejším spôsobom konania 28-ročnej Monike Č. z okresu Rimavská Sobota,“ Bratislava24.sk informoval Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Menovaná čelí obvineniu doposiaľ zo šiestich skutkov, ku ktorým došlo na území Bratislavy v mesiacoch september a október 2018. „Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania vošla v súčasnej dobe už obvinená dňa 06. 10. 2018 v čase okolo 12:00 hod. do priestorov jednej z predajní v obchodnom centre na Einsteinovej ulici. Pod zámienkou vykonania finančnej a daňovej kontroly požadovala od zamestnankyne prepočítanie finančnej hotovosti a predloženia príslušných daňových podkladov, čím ju uviedla do omylu. Následne počas obsluhovania zamestnankyne iným zákazníkom prevádzky, odcudzila finančnú hotovosť vo výške 1 600 eur a z miesta odišla,“ priblížil Szeiff.

Rovnaký scenár sa opakoval aj v hypermarkete na Panónskej ulici, odkiaľ si chcela odniesť hotovosť vo výške 1 360 eur. Bola však zastavená zamestnankyňou prevádzky, ako aj zamestnancami hypermarketu, ktorí privolali na miesto políciu. „Tá ženu následne obmedzila v súlade so zákonom na osobnej slobode a eskortovala na príslušné oddelenie PZ. Po vykonaní potrebných úkonov bola umiestnená v cele policajného zaistenia,“ dodal Szeiff.

Obvinená z krádeže

Mladá žena predtým neodolala napríklad návšteve predajne potravín na Nám. 1 mája, odkiaľ odcudzila hotovosť vo výške asi 850 eur. V tomto prípade bolo vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I vznesené obvinenie z trestného činu krádeže.

„Vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II bolo v tejto súvislosti menovanej vznesené obvinenie z pokračovacieho zločinu krádeže vo dvoch skutkoch,“ pokračoval Szeiff s tým, že prvý sa mal odohrať v priestoroch nákupného centra na Ivánskej ceste.

„Vydávaním sa za pracovníčku daňového úradu uviedla zamestnankyňu jednej z predajní do omylu a následne jej odcudzila finančnú hotovosť 240 eur. Nasledujúci deň obdobným spôsobom uviedla do omylu aj zamestnankyňu jednej z predaní v nákupnom centre na Studenej ulici, kde odcudzila finančnú hotovosť vo výške 1 450 eur,“ informoval Szeiff. Neobišla ani pekáreň. Pod zámienkou vykonania daňovej kontroly aj tu uviedla zamestnankyňu do omylu a následne si zobrala hotovosť vo výške asi 1 255 eur.

Tri až desať rokov

„Obvinená sa v týchto prípadoch mala dopúšťať trestnej činnosti páchanej závažnejším spôsobom konania – konkrétne prisvojenie si cudzej vecí tým, že sa jej zmocnila za využitia ľsti spočívajúcej vo vydávaní sa za pracovníčku daňového úradu. Za uvedené konanie je možné v prípade preukázania viny uložiť v súlade so zákonom trest odňatia slobody na tri roky až desať rokov,“ uzavrel Szeiff.

Ďalšia trestno-právna zodpovednosť menovanej je v súčasnej dobe predmetom prebiehajúceho vyšetrovania. Obvinená je v súčasnej dobe stíhaná väzobne.

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM