Rôzne

V Bratislave sú vysoké koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín

Odborníci však upozorňujú, že pomaly zvyšuje svoju koncentráciu v ovzduší ďalší 'strašiak' polinotikov, a to peľ paliny a ambrózie.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sú vysoké koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín
Zdroj: TASR

V uplynulom týždni na území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Odborníci však upozorňujú, že pomaly zvyšuje svoju koncentráciu v ovzduší ďalší ‚strašiak‘ polinotikov, a to peľ paliny a ambrózie.

Podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici sa denné koncentrácie peľu tráv pomaly znižujú.

Najvyššie koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Nitre, v Banskej Bystrici, v Košiciach a v Bratislave.

„Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín sme zachytili v Banskej Bystrici, Bratislave a Nitre,“ podotkla.

Peľ paliny a ambrózie sa vyskytoval v tomto týždni väčšinou v nízkych koncentráciách. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a rodom Alternária.

Lafférsová uviedla, že v týchto a nasledujúcich dňoch bude naďalej prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých rastlín a tráv.

Zvýšia sa denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, ktoré budú spolu s trávami najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov. Počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu peľu v ovzduší. Denné koncentrácie spór plesní majú stúpajúcu tendenciu.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM