Kultúra

V Bratislave štartuje festival Hory a mesto, otvorí ho len 13-ročná lezkyňa z Bratislavy

Festival Hory a mesto reaguje na svetové výkony slovenských lezcov a iných dobrodruhov a dáva im priestor za horúca predstaviť zážitky z rôznych oblastí sveta.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave štartuje festival Hory a mesto, otvorí ho len 13-ročná lezkyňa z Bratislavy
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave sa dnes začína 17. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Do 10. apríla ponúkne vyše 40 filmov, z toho osem slovenských. Festivalovým návštevníkom sa predstaví 29 hostí a o svojom cestovaní bude rozprávať 30 dobrodruhov.

Hory a mesto 2016 otvorí len 13-ročná lezkyňa Vanda Michalková z Bratislavy, držiteľka najlepšieho slovenského ženského výkonu na skalách obtiažnosti 8b+, ktorý aj aktuálne potvrdila, keď počas Veľkej noci vyliezla v Ospe v Slovinsku Marjeticu, čo je v poradí jej druhé 8b+.

„Začala som liezť v piatich rokoch, priviedol ma k tomu tato, ktorý ma brával so sebou na umelú stenu a vtedy ma to chytilo. Potom som bola aj v lezeckých kluboch, postupne som sa zlepšovala,“ priblížila svoje začiatky Vanda Michalková. Veľká nádej slovenského lezenia odštartuje festival o 19.00 prezen­táciou s názvom Sonce v Missing Linku.

Svetové výkony slovenských lezcov

Prvý večer ponúkne tiež blok slovenských filmov. Čerstvo dokončené snímky Zimné krásy Malej Fatry z Terchovej (režisér Jozef Dovičin) a Kaľamárka (r. Martin Grajciar) uvedú režiséri, diváci si budú môcť pozrieť aj dokument Neviditeľná hora (r. Petra Geletová). V úvodnom programe figurujú tiež vodáci Zuzana Balejová a Pavel Andrássy, ktorí tentoraz priblížia prostredníctvom fotografií a filmov svoje ročné vodácke dobrodružstvo v Kanade, Čile a Argentíne.

„Festival Hory a mesto pružne reaguje na svetové výkony slovenských lezcov a iných dobrodruhov a dáva im priestor za horúca predstaviť zážitky z rôznych oblastí sveta. Tak sme vytvorili priestor pre Vandu, ktorá len pred pár dňami opäť potvrdila svoj najlepší výkon, 8b+, či pre dve partie našich horolezcov, ktoré začiatkom tohto roka urobili nové cesty v Patagónii,“ konštatoval Alan Formánek, programový riaditeľ festivalu, ktorý prostredníctvom Kataríny Linczényiovej predstaví tiež publiku u nás menej známu športovú disciplínu – freediving.

Festivalové lákadlá

Medzi festivalové lákadlá patrí rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY, 83-ročný Kurt Diemberger. Priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach má za sebou sedem výstupov na šesť osemtisícoviek. So svojou multimediálnou prezentáciou sa slovenskému publiku po prvý raz predstaví v piatok 8. apríla. Pozvanie na festival prijali aj ďalší významní hostia zo zahraničia – španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski, taliansky paraglajdista Alberto Rizzi a český alpský lezec Pavel Vrtík.

Festivalu v multiplexe Cinema City v Auparku bude dominovať filmová prehliadka, ktorá má súťažný charakter. Členmi tohtoročnej poroty sú filmový režisér Rastislav Hatiar, filmová teoretička Zuzana Oravcová, žurnalistka Silvia Krpeľanová, filmový režisér Michal Pusztay a fotograf Robo Kočan. Hory a mesto 2016 uzavrie v nedeľu 10. apríla prehliadka víťazných filmov.

Čítajte tiež: Nový celovečerný film Agáva sa natáčal aj v Bratislave

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM