Kultúra

Nový celovečerný film Agáva sa natáčal aj v Bratislave

Ľúbostný príbeh nešťastnej lásky z prostredia pohraničného južanského mestečka Palánk, ktorý sa odohráva v prelomovom období tesne po druhej svetovej vojne, vznikol na motívy románu Ladislava Balleka.

Ilustračný obrázok k článku Nový celovečerný film Agáva sa natáčal aj v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Celovečerný hraný film Agáva, ktorý vznikol na motívy druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka, mal slávnostnú premiéru v Bratislave. Režisérsky sa snímky ujal úspešný filmový, televízny a divadelný scenárista, dekan Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Ondrej Šulaj.

Ballek sa na film tešil, no nedožil sa ho

„Pán Ballek je mojím celoživotným autorom, ktorým sa zaoberám jednak ako divadelník, filmár, televízny autor. V roku 1997 som napísal prvú verziu Agávy ako televízny projekt, ktorý sa nerealizoval. Po istej pauze som sa k tomu vrátil a prepísal do filmovej podoby,“ povedal Ondrej Šulaj, ktorý na základe Ballekovej prózy Pomocník vytvoril už svoj prvý zrealizovaný filmový scenár.

So spisovateľom tiež konzultoval scenár Agávy. O pripravovanom filme, ktorý Šulaj pôvodne nemal v pláne režírovať, sa s Ladislavom Ballekom rozprával už v čase, keď bol slovenským veľvyslancom v Českej republike. „Veľmi sa tešil na to, že uvidí príbeh z Agátov aj na plátne. Keď som sa pred pár rokmi vrátil z obhliadok na tento film, dozvedel som sa, že pán Ballek zomrel. Bolo mi to ľúto, pretože sa naozaj na to tešil. Bol to človek, ktorý mi veľa dal, mal rád film.“

Zdanlivo čítankový ľúbostný trojuholník

Ondrej Šulaj prináša snímkou Agáva do súčasnej prevažne dokumentaristicky ladenej slovenskej kinematografie žáner romantického ľúbostného príbehu. „Je to zdanlivo čítankový ľúbostný trojuholník, ale nie je to len ľúbostný príbeh. Odohráva sa na pozadí blížiacej sa revolúcie, za dverami už klope, dokonca kope do dverí Víťazný február, ktorý celú jednu vrstvu inteligencie, vzdelancov zmietol z povrchu zemského,“ priblížil drámu, v ktorej vystupujú štyria hlavní hrdinovia – doktor Alexander Varga, staviteľ Tomáš Hampl, jeho mladá žena Naďa a rovnako mladý učiteľ Daniel Orešanský.

Renomovaný scenárista do svojho režijného debutu obsadil herecké hviezdy. Milan Kňažko stvárňuje postavu ambiciózneho a sebavedomého staviteľa Hampla a Milan Lasica doktora Vargu, ktorý je tiež komentátorom príbehu, ale aj celej povojnovej doby.

Hamplovu manželku, vznešenú i vášnivú Naďu si zahrala Katarína Šafaříková, pre ktorú je Agáva prvým hraným filmom uvádzaným v kinách. V postave učiteľa Orešanského diváci uvidia Mareka Geišberga. „Keď robíte film so sociálnou témou, tak si tam môžete obsadiť nehercov. Keď robíte príbeh, ktorý je postavený na ťažkej vnútornej psychológii postáv, tak to chce dobrých hercov, hercov, ktorí dokážu trošku pracovať aj s tým filmovým herectvom, ktorí majú v sebe tento rozmer,“ komentoval Šulaj obsadenie filmu.

Koncert hereckých osobností

Odohráva sa v malom juhoslovenskom meste, kam prichádza vážený staviteľ Hampl so svojou mladou manželkou Naďou. Pozornosť krásnej cudzinky zaujme učiteľ Orešanský, na ktorom nedávna účasť v druhej svetovej vojne zanechala jazvy. Naďa je spočiatku rozhodnutá nepodľahnúť Orešanského charizme, no horúce leto a vôňa rozkvitajúcej agávy jej rozhodnutie komplikujú.

Herecké osobnosti účinkujú v Agáve aj v malých postavách. Vo filmovej novinke sa diváci môžu tešiť na Attilu Mokosa, Mira Nogu, Dianu Mórovú, Adyho Hajdu, Františka Kovára, Borisa Farkaša, Lukáša Latináka či Róberta Jakaba. „Pracoval som s hercami, ktorých dobre poznám, dlho som bol dramaturgom a režisérom na Novej scéne. Zároveň som tam obsadil generáciu z Astorky, ľudí, ktorí hrali aj v mojej divadelnej hre Gazdova krv, ktorú som urobil podľa Ruda Slobodu. Poznal som ich, vedel som, čo všetko mi môžu priniesť, preto som ich obsadil aj do skoro komparzných postavičiek,“ priznal Ondrej Šulaj.

Film natáčali na juhu Slovenska v Jahodnej, Želiezovciach, Šahách, v Malých Vozokanoch, Tesárskych Mlyňanoch, Šamoríne a tiež v Bratislave a v Trnave.

Prečítajte si aj: Šansónová legenda Mireille Mathieu príde koncertovať do Bratislavy

Zdroj foto: Agáva

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM