Kultúra

V Bratislave sa začína Visegrad Film Forum. Odštartuje ho nezabudnuteľná filmová klasika

Podujatie odštartuje projekciou filmovej klasiky Nekonečný príbeh aj za účasti Colina Arthura, britského tvorcu špeciálnych efektov a otca legendárneho rýchlodraka Falka.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začína Visegrad Film Forum. Odštartuje ho nezabudnuteľná filmová klasika
4
Galéria
Zdroj: internet

V Bratislave štartuje v utorok 25. apríla Visegrad Film Forum. V poradí už 6. ročník vzdelávacieho a networkingového podujatia potrvá do 29. apríla na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU).

O filme a televíznej produkcii budú prednášať Ludovica Ferrario, architektka Sorrentinovho Mladého pápeža, Sergei Loznitsa, ukrajinský filmár, ktorého najnovší titul bude súťažiť na festivale v Cannes či výkonný producent pre HBO Steve Matthews.

Prednášky, projekcie aj zaujímavý hostia

Podľa výkonného riaditeľa VFF Jakuba Viktorína sa návštevníci festivalu môžu tešiť na rôzne typy úspešných hostí z prostredia autorského filmu a tiež na profesie z filmovej oblasti, o ktorých toho divák veľa nevie. Okrem prednášok sa budú konať aj projekcie debutových snímok Sergeia Loznitsu, ktorého preslávila snímka dokumentujúca protivládny protest na ukrajinskom námestí Maidan. Jeho začiatky pripomenú snímky Blokáda, strihový dokument z archívnych materiálov o obliehaní Leningradu, a Krajina, observačná sonda do života postaršieho ruského obyvateľstva.

Organizátori VFF sa tento rok zamerali aj na televíznu produkciu. Diváci tak môžu nahliadnuť do zákulisia výroby seriálov z pohľadu rôznych pozícií. Predstaví sa napríklad české trio Štěpán Hulík, Pavla Janoušková Kubečková a Tomáš Hrubý, ktorí stoja za projektmi Horiaci ker a Pustina pre kanál HBO.

Predvedú sa aj mladí filmári

Svoje autorské dokumenty predstaví aj začínajúca autorka Anja Salomonowitz. Rakúšanka, ktorá svoju kariéru odštartovala ako asistentka Ulricha Seidla a vyznačuje sa dôrazom na ľudskoprávne a politicky angažované snímky, uvedie dva svoje filmy – Nikdy to nepochopíš a dokument Stalo sa to len nedávno o obchodovaní so ženami.

Na podujatí, ktoré organizuje občianske združenie Boiler, predvedú svoju filmovú tvorbu i mladí začínajúci filmári zo škôl po celej Európe. Štyri bloky študentských filmov prinesú prekvapujúce zostavy ako Egypt a Česko, Ukrajina a Slovensko, Maďarsko a Srbsko či Írsko a Poľsko.

Ilustračný obrázok

Otvorenie Visegrad Film Forum 2016
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM