Rôzne Správy

V Bratislave sa uvoľňujú pravidlá: Koľkodňový test potrebujeme a čo sa otvára?

Na Slovensku už nemáme žiaden čierny okres. Pravidlá sa zmierňujú, no majú svoje regionálne špecifiká.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa uvoľňujú pravidlá: Koľkodňový test potrebujeme a čo sa otvára?
Zdroj: TASR

Bratislava je v COVID automate červená a už sa nemusíme testovať každý týždeň!

Od pondelka 19.4. sa pomaličky začne život v Bratislave vracať do normálnych koľají. K bežnému životu to síce ešte bude mať ďaleko, no ulice hlavného mesta už nebudú také prázdne.

Obchody

Otvoria sa všetky obchody, služby a kostoly pod podmienkou dodržania 15 štvorcových metrov na jednu osobu. Zároveň bude potrebné mať platný negatívny test na COVID-19. Tým, že sme v červenom pásme, sa už nepotrebujeme testovať každý týždeň, ale pozor! Má to svoje úskalia.

„Priznávam, že som v tom mal zmätok, tak som volal na infolinku a takto mi to vysvetlili: ak máte test z nedele 11.4., tak ten platí maximálne do 18.4, ak máte test z pondelka 12.4., tak ten platí maximálne do 26.4. Všetko v a pred 11.4. je teda na 7 dní, všetko v a po 12.4. je už na 14 dní,“ upozornil petržalský poslanec Pavol Škápik.

Respirátory

Úrad verejného zdravotníctva prišiel s novou vyhláškou. Podmienky nosenia respirátora či rúška sa vo vybraných situáciách zmierňujú.

„Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu, sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov,“ vysvetlila jednu zo zmien hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania. Podobne na pracovisku zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu,“ dodala Račková.

Voľný čas

Otvárajú sa aj brány bratislavskej ZOO, botanickej záhrady či knižníc. S negatívnym testom môžeme zájsť na výlet už aj mimo Bratislavského kraja. Deti sa môžu hrať na ihriskách a dospelý športovať vonku, avšak len v skupine 6 osôb.

Plavárne, kiná a divadlá ostávajú zatiaľ zatvorené.

Kam sa po otvorení prevádzok vyberiete najskôr?

ZOO

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM