Milan Hanzel Rôzne

V Bratislave sa rúbe jedna radosť! Príde Ružinov o brezovú alej?

Kedy sa to skončí? V hlavnom meste sa s výrubom stromov roztrhlo vrece. Najnovšie sme na Trnavskej ulici objavili viac ako dve desiatky briez označených reflexnou farbou, čo naznačuje, že ich onedlho čaká výrub.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa rúbe jedna radosť! Príde Ružinov o brezovú alej?
Foto: Milan Hanzel / Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa vyberiete po Trnavskej ulici v smere od Martinského cintorína k známemu nákupnému centru, na pravej strane medzi zástavkou MHD a železničným priecestím zbadáte alej stromov. Ide hlavne o brezy, ktoré majú na kmeni viditeľné reflexné značky zelenej farby. Práve také označenie avizuje, že so stromami sa bude niečo robiť. Čo, na to sme sa opýtali predstaviteľov bratislavskej mestskej časti Ružinov.

„Mestská časť vydala dňa 8. 12. 2015 rozhodnutie – súhlas na výrub drevín v zábere stavby vo verejnom záujme – ŽSR. Na strane Trnavskej cesty ide o 23 briez, ktoré sa nachádzajú v úseku od Clementisovej smerom k železničnému priecestiu. V mieste, kde sa nachádzajú stromy povolené na výrub, je plánovaný podchod po železničnou traťou a prekládka zastávky MHD,“ vysvetlila hovorkyňa Mestskej časti Bratislava – Ružinov Marianna Šebová.

Brezy nahradí podchod

V praxi to znamená, že stromy padnú „za obeť“ podchodu pre chodcov. Kedy sa začne s jeho výstavbou, zatiaľ nie je isté. „V rozhodnutí je uložené, že výrub drevín vykoná žiadateľ po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia,“ dodala hovorkyňa mestskej časti Ružinov.

Faktom je, že podchod na frekventovanej ceste zvýši bezpečnosť peších. Automaticky sa však natíska otázka, či investor vysadí nové stromy. Ak áno, kde?

„Žiadateľovi sa uložila finančná náhrada vo výške spoločenskej hodnoty drevín, ktorých výrub sa požaduje. Ide o 20 600 eur. Mestská časť má povinnosť použiť tieto prostriedky na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny,“ poznamenala Šebová.

Čítajte tiež: Námestie Slobody príde o štyridsiatku stromov. Prečo musia padnúť?

Príde Ružinov o brezovú alej?
3
Galéria
Foto: Milan Hanzel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM