Rôzne

V Bratislave sa oslavuje Európsky deň jazykov

V rámci Európskeho dňa jazykov sa na Hviezdoslavovom námestí dnes koná podujatie Ulička jazykov.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa oslavuje Európsky deň jazykov
Zdroj: TASR

Na Slovensku, rovnako ako v iných štátoch Európy, sa oslavuje dnes Európsky deň jazykov. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa od 9:00 do 12:30 hod. koná podujatie Ulička jazykov, ktoré navštívia žiaci a študenti škôl z celého regiónu.

Organizátori pre nich pripravili hudobné a dramatické vystúpenia, kvízy, jazykolamy a ďalší program. V kine Mladosť sa bude premietať séria krátkych filmov v pôvodnom znení. Informovala Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Vďaka ovládaniu cudzích jazykov stretávame zaujímavých ľudí, ale aj sami sa stávame zaujímavejšími. S novým jazykom získavame prístup k novým informáciám, záujmom a kultúram. A kto by si neželal mať priateľa, ktorý vám vie pútavo porozprávať o neznámych témach, o ktorých sa dozvedel v inom jazyku?“ povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Najobľúbenejším jazykom je angličtina

V slovenských základných školách sa v roku 2015 učilo cudzí jazyk 85,9 percenta žiakov, pričom 80,4 percenta sa učí jeden jazyk a 5,5 percenta dva a viac jazykov. Najobľúbenejšia je angličtina, učí sa ju až 82,6 percenta žiakov.

Európsky deň jazykov pripravila po prvý raz Rada Európy v roku 2001 ako súčasť Európskeho roka jazykov. Odvtedy si ho pripomíname každý rok v snahe zvýšiť povedomie o európskej kultúrnej a jazykovej rozmanitosti a celoživotnom jazykovom vzdelávaní.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM