Rôzne Správy

Pripravte si peňaženky: V Bratislave si u lekára PRIPLATÍTE aj za prevádzkové náklady

Pretože extrémne narástli ceny energií, nájomného, ale aj zdravotníckeho a spotrebného materiálu, lekárka si od ľudí pýta 10 a 20 eurový poplatok.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte si peňaženky: V Bratislave si u lekára PRIPLATÍTE aj za prevádzkové náklady
Zdroj: TASR/Denisa Horváthová

Pacientov kardiologičky v Bratislave čakal na dverách v ambulancii prekvapujúci a nie práve príjemný oznam. Lekárka píše, že vzhľadom na enormné zvyšovanie nákladov (nárast cien energií, nájomného, zdravotníckeho a spotrebného materiálu) už nie je schopná udržať prevádzku ambulancie bez dodatočných zdrojov.

Poplatok až vo výške 20 eur

Z toho dôvodu zavádza od 3. 1. poplatok, ktorý je pri trvaní vyšetrenia do 20 minút 10 eur, a nad 20 minút 20 eur. Informácia s odfoteným oznamom sa objavila aj na sociálnej sieti.

Pre správy RTVS kardiologička Katarína Kováčová povedala, že nový poplatok musela zaviesť, pretože sa ambulancii zo dňa na deň navýšili náklady na nájomné o 100 % a ceny stúpli aj pri zdravotníckom materiáli. Poisťovne zároveň lekárom stále platia rovnako a štát im nijako nepomáha.

Povinnosť si splnila

RTVS oslovili aj riaditeľ odboru zdravotníctva z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Tomáša Szallaya, ktorý potvrdil, že nový cenník lekárka BSK nahlásila a tak si splnila svoju zákonnú povinnosť.

Nezákonné by bolo, ak by lekár vyberal poplatky za vyšetrenia hradené poisťovňami, alebo ak by zaplatením spomínaného poplatku podmieňoval lekársku starostlivosť.

Toto vyzerá ako podmieňujúci poplatok. Ak by k takému niečomu prišlo, tak budeme musieť vstúpiť do správneho konania a zistiť či nedošlo k správnemu deliktu,“ povedal pre správy RTVS Tomáš Szallay.

Lekárka však zároveň dodala, že pacientov vyšetrí, aj keď spomínaný poplatok nezaplatia.

Podvyživené zdravotníctvo

Podobný oznam na dverách ambulancií nie je ojedinelý a pacienti si, pravdepodobne, budú musieť zvyknúť na novú situáciu.

Szallay tiež skonštatoval, že v súčasnosti je zdravotníctvo extrémne finančne podvyživené. „Ale podstatná vec je, že by tie poplatky mali byť dobrovoľné,“ ozrejmil pre RTVS Szallay.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM