Kultúra Správy

V Bratislave sa bude konať vedecké podujatie ku korunováciám uhorských kráľov

Podujatie je spojené s 300. výročím narodenia uhorskej kráľovnej Márie Terézie a je venované korunováciám a pohrebným ceremóniám uhorskej aristokracie.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa bude konať vedecké podujatie ku korunováciám uhorských kráľov
14
Galéria
Zdroj: TASR

Už v utorok 14. marca o 16:00 hod. sa v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca bude konať vedecké podujatie Bratislava – korunovačné mesto uhorských kráľov. Podujatie je určené ako pre odbornú, tak pre laickú verejnosť, pričom vstup na podujatie je voľný.

„Je to začiatok celej série podujatí korunovácií v tomto roku, kedy si pripomenieme 300. výročie od narodenia Márie Terézie. Ukázalo sa, že Archív mesta Bratislavy patrí jednoducho k mestu a svojou činnosťou obohacuje aj kultúrny život v meste,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková, ktorá vedecké podujatie oficiálne otvorí.

Prednášky uznávaných odborníkov

Na medzinárodnom podujatí budú o korunováciách prednášať známi a uznávaní odborníci ako Juraj Šedivý z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, Géza Pálffy z Historického ústavu Maďarskej akadémie vied, Tünde Lengyelová z Historického ústavu SAV, Marek Budaj zo Slovenského národného múzea a v neposlednom rade Michal Duchoň z Archívu mesta Bratislavy. Súčasťou podujatia bude prezentácia najnovších publikácií vydaných ku korunováciám aj s možnosťou ich zakúpenia.

Podujatie venované korunováciám uhorských kráľov organizuje Archív mesta Bratislavy v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied, Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied a Slovenskou historickou spoločnosťou pri SAV.

Ilustračný obrázok

Korunovačné slávnosti 2016
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM