Aktualizované Rôzne

V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Žena už leží na Kramároch

Ide tak už o tretieho pacienta nakazeného osýpkami v Bratislave. V decembri hospitalizovali na Kramároch aj dvoch mužov vo veku 39 a 35 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Žena už leží na Kramároch
Zdroj: Webnoviny.sk

V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Ide o tretieho takéhoto pacienta v hlavnom meste. Informovala o tom Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) a bratislavskí regionálni hygienici.

Ďalšia nakazená

Nakazenou je najnovšie 43-ročná žena, v prvých dvoch prípadov šlo o mužov. Osýpky dostala podľa hygienikov s najväčšou pravdepodobnosťou od nich. „S chorou mohlo prísť do kontaktu 56 ľudí, zabezpečujeme u nich príslušné protiepidemické opatrenia,“ vysvetlil Otakar Fitz z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. O treťom prípade osýpok informovala ako prvá televízia Markíza.

Pacientku hospitalizovali v nemocnici na bratislavských Kramároch. „U pacientky sa objavili klasické príznaky ochorenia osýpok, ako je kašeľ, nádcha, zvýšená teplota a výsyp. Jej stav je stabilizovaný,“ povedala hovorkyňa UNB Kliská.

Žena pracuje ako obchodná asistentka v spoločnosti sídliacej v Bratislave. „K prenosu ochorenia došlo najpravdepodob­nejšie v kontakte s pacientmi, u ktorých boli osýpky potvrdené,“ povedal Fitz.

Prípady osýpok

S osýpkami v decembri tohto roka hospitalizovali na Kramároch aj dvoch mužov vo veku 39 a 35 rokov. Hygienici potvrdili, že pracujú v rovnakej firme v Bratislave. V spoločnosti už vykonali štátny zdravotný dozor. Firma zabezpečuje administratívne služby, zamestnáva asi 850 ľudí. „Pričom zamestnanci pochádzajú zo Slovenska a ďalších približne 25 štátov celého sveta a žijú, respektíve pracujú v Bratislave,“ povedal Fitz s tým, že sú u nich bežné pracovné cesty. Osýpky boli podľa neho na Slovensko pravdepodobne importované.

Na Slovensku tento rok potvrdili importovaný prípad osýpok u Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku.

Vážne ochorenie

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné.

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie, zdôrazňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, preto odporúča, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania.

Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM