Rôzne

V Bratislave otvorili prvé Centrum pre deti s poruchami sluchu

Detskí pacienti nájdu v novootvorenom centre diagnostiku aj liečbu na európskej úrovni pod jednou strechou.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave otvorili prvé Centrum pre deti s poruchami sluchu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Prvé slovenské Centrum pre deti s poruchami sluchu v piatok otvorili v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH). Detskí pacienti v ňom nájdu diagnostiku aj liečbu na európskej úrovni pod jednou strechou.

„Týmto centrom sa podarilo v rámci adekvátneho prístrojového a personálneho vybavenia dať našim deťom to, čo tu chýbalo,“ vyhlásil na piatkovom (2. 3.) otvorení generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. „Na jednom mieste tu máme multidiciplinárny tím, ktorý poskytuje komplexnú diagnostiku a komplexnú liečbu,“ doplnil.

Rodičia sú nadšení

Nové centrum potešilo aj rodičov. „Ako mnohí rodičia sme neboli tak celkom spokojní s tým, čo sme videli u nás, tak sme išli do zahraničia,“ hovorí František Majtán, rodič malého pacienta Centra. „Teraz však podobné pracovisko, ako je napríklad v Brne, vzniklo v Bratislave,“ konštatuje a dodáva, že ho bude odporúčať aj iným rodičom. Na rozdiel od zahraničia totiž liečbu pokrýva zdravotné poistenie.

„Poruchy sluchu môžu u niektorých jedincov znamenať až vyradenie z bežného života,“ vysvetľuje Kužela. Ak by deti nedostali dostatočnú starostlivosť, hrozila by im hluchonemota, pretože by sa nenaučili rozprávať. „Keď však tieto poruchy dokážeme správne a včas zachytiť, a to u nás sa bude diať, šanca na vyliečenie bez chirurgického zákroku je viac ako 60-percentná,“ dopĺňa riaditeľ.

Na Slovensku má podľa neho jedno z 1 000 narodených detí ťažkú a dve až štyri deti stredne ťažkú poruchu sluchu. „Ročne teda hovoríme o 220 deťoch, čo nie je málo,“ dopĺňa.

Centrum pre deti s poruchami sluchu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM