han Samospráva

V Bratislave otvorili ďalšie komunitné centrum: POZRITE sa na domček Prügerka! FOTO

V Bratislave otvorili vo štvrtok komunitné centrum v Prüger-Wallnerovej záhrade. Domček s názvom Prügerka má slúžiť ako bezpečný, inkluzívny a medzigeneračný priestor pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave otvorili ďalšie komunitné centrum: POZRITE sa na domček Prügerka! FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

V teplejších mesiacoch budú môcť návštevníci záhrady využívať prízemie domčeka ako komunitnú obývačku. Horné poschodie poslúži ako tzv. coworkingový priestor vybraným občianskym združeniam. V centre sa majú konať aj komunitné a kultúrne podujatia pre verejnosť. Budova bola kedysi domčekom záhradníka, keďže v prvej polovici 20. storočia sa tu pestovali kvety, ovocie a zelenina.

„Veľmi sa teším, že takéto miesto máme neďaleko Horského parku a rozširujeme tým počet miest, kde si môžu Bratislavčania oddýchnuť a stráviť plnohodnotne voľný čas,“ pripomenul primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Okrasná záhrada, ktorú začiatkom 20. storočia vytvorila známa hotelierska rodina Prügerovcov, bola niekoľko desaťročí bez údržby. Z pôvodných záhradných úprav sa nezachovalo takmer nič, okrem zopár mohutných stromov, zvyškov schodiska, skleníkov a budovy kotolne.

Priestor postupne revitalizuje hlavné mesto spolu s partnermi a dobrovoľníkmi. Záhradu rozprestierajúcu sa na ploche 5000 štvorcových metrov tvorí prírodná záhrada s mokraďou, priestor na oddych, hry a komunitná záhradka. Nachádza sa tam revitalizovaný komunitný domček, detské ihrisko, informačné tabule o rastlinách a zvieratách, aj upravené pešie trasy.

KLIKNITE aj na tieto články:

Nové komunitné centrum v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM