Webnoviny - Rôzne

V Bratislave odpremiérovali Kawasakiho růže

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Českú drámu Kawasakiho růže slávnostne odpremiérovali v stredu v kinosále bratislavského nákupného centra. Okrem samotných tvorcov a niektorých protagonistov si film režiséra Jana Hřebejka osobne nenechali ujsť viacerí prominentní hostia, napríklad moderátorka Emma Tökölyová s dcérou, herec Milan Lasica alebo herec Maroš Kramár s manželkou.

Uvedeniu snímky pre pozvaných hostí predchádzalo krátke predstavenie tvorcov a protagonistov filmu. Zúčastnil sa na ňom režisér Jan Hřebejk, producent Rudolf Biermann, herci Martin Huba, Ladislav Chudík, Petra Hřebíčková aj svetovo uznávaný fotograf Antonín Kratochvíl. Tesne pred zhasnutím svetiel sa režisér k snímke odmietol vyjadriť. „Poďmesi to radšej pozrieť a bavme sa o tom potom,“ povedal český režisér.

Po skončení filmu bol jeden z najuznávanejších českých režisérov zhovorčivejší. Bezprostredné reakcie po premiére však podľa neho nie sú smerodajné. „Za režisérom nechodia ľudia, ktorí film kritizujú. Za mnou chodia ľudia, ktorí to hrozne chvália, ale to neznamená, že sa to každému páči,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Hřebejk o svojom najaktuálnejšom filmovom výtvore. „Určite to však nie je pre divákov strata času,“ dodal. Názov filmu je podľa slov Hřebejka metaforický. „V Japonsku sú veľmi populárne skladačky z papiera, origami, najzložitejším je kawasakiho ruža, ktorej zloženie trvá dve až tri hodiny. My sme si priali, aby si divák tak nejako skladal pocity a pohľad na vec tiež dostatočne dlho,“ prezradil režisér.

V centre príbehu stojí renomovaný psychiater v podaní Martina Hubu, ktorý má dostať významné štátne ocenenie. Práve pripravovaný slávnostný akt sa stane katalyzátorom udalostí, ktoré na povrch vyplavia hriechy minulosti. Okrem Martina Hubu hrá v snímke Daniela Kolářová v úlohe psychiatrovej manželky a Lenka Vlasáková v roli jeho dcéry. Úlohu emigranta si zahral renomovaný fotograf Antonín Kratochvíl, bývalého vyšetrovateľa ŠtB Ladislav Chudík, ktorý sa tak vo filme pre kiná objavil po desiatich rokoch a túto úlohu označil za „krásnu bodku“ za svojou filmografiou. Snímka má na konte deväť nominácií na filmové ceny Český lev za rok 2009.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM