Nina Táborská Rôzne

Parkovanie na zastávke? V Bratislave zjavne žiadny problém...

Autá v hlavnom meste parkujú doslova kdekoľvek, kam sa dá dostať. A hoci mesto už dlhú dobu hovorí o parkovacej politike, zdá sa, že v tejto veci sa stále nič nerieši. Dokonca aj mestská polícia má veľakrát zviazané ruky – zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie na zastávke? V Bratislave zjavne žiadny problém...
Foto: Roland Kyška / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je novinkou, že niektorí vodiči v Bratislave neobmedzujú svojím parkovaním len ostatných účastníkov premávky, ale aj tých, ktorí autami nejazdia.

Parkovacích miest je málo, parkovacia politika v nedohľadne a šoféri sú veľakrát nútení zastaviť aj tam, kde to vhodné naozaj nie je. Iní si ale veľkú hlavu s tým, kde nechajú svoje vozidlá nerobia.

Či už ide o zrušené zastávky, kde autá „nezavadzajú“, alebo o tie, ktoré sú funkčné, proti bezohľadnosti občas ani samotná polícia bojovať nemôže. Koná podľa zákona, resp. diery v zákone, kedy nie všetko čo platí na vozovke, platí aj na chodníku.

Vynaliezaví vodiči tak zaparkujú svoje autá napríklad aj priamo pod zastávku.

Bez zmeny a bez výsledku

Ešte pred rokom upozornil portál imhd.sk na problém parkovania áut v priestore nástupišťa zastávky Floriánske námestie. Aj napriek mnohým sťažnostiam, sa podobný problém opakuje na Vazovej a ani zďaleka to nie sú jediné zastávky, kde je rovnaká situácia na dennom poriadku.

Vtedy polícia prišla s obhajobou, že zvislá dopravná značka II 7c s piktogramom električky, označník zastávky ani žlté vodorovné dopravné značky V 11a a V 12a neplatia na chodníku, ale iba na vozovke a teda vodičov nemožno pokutovať.

Niekedy sa dá dať autu papuča, to však ale na veci, že vozidlo zavadzia chodcom, nič nemení.

Riešenie v nedohľadne

Mesto sľúbilo, že bude vo veci konať. Parkovacia politika je však stále hudbou z budúcnosti. Ako ešte pred týždňom potvrdil primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, ide o horúcu tému, o ktorej sa neustále rokuje a ktorá sa má týkať Starého Mesta, Nového Mesta, Petržalky a Ružinova. Momentálne ju brzdí cestný zákon. Dokedy, to nikto nevie.

Proti bezohľadným vodičom, alebo aj takým, ktorí jednoducho nemajú kde zaparkovať, sa začalo bojovať formou osadzovania stĺpikov, alebo značiek zákazu státia a zastavenia.

Fotografie vás ale presvedčia o tom, že takéto riešenia zrejme nie sú dostatočne účinné.

Neviete kde zaparkovať? Títo vodiči si veľkú hlavu nerobia
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM