Rôzne Správy

V Bratislave by mohlo pribudnúť Námestie Márie Terézie. Kde sa bude nachádzať?

Návrh prešiel zastupiteľstvom aj napriek tomu, že niektorí poslanci poukázali na to, že hoci ide o "sympatický návrh", malo by sa nájsť dôstojnejšie a honosnejšie miesto.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave by mohlo pribudnúť Námestie Márie Terézie. Kde sa bude nachádzať?
Zdroj: BOS

V Starom Meste by mohlo vzniknúť Námestie Márie Terézie. Takto by sa mala premenovať časť Námestia Eugena Suchoňa a časť Palackého ulice. Návrh na premenovanie verejného priestoru schválili minulý týždeň miestni poslanci, odobriť ho musí ešte bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Návštevy Márie Terézie

Mestská časť takto reaguje na žiadosť odvolávajúcu sa aj na petíciu z roku 2019. Žiadateľom je Klub otcov O dve osem pri Základnej škole (ZŠ) Matky Alexie, pod petíciou sú podpísané napríklad aj Kanonistky sv. Augustína rehole Notre Dame. Pripomínajú, že kláštor a dievčenskú školu Notre Dame navštívila Mária Terézia niekoľkokrát spolu s manželom. Blízky vzťah panovníčky k škole má naznačovať aj obsah 17 listov, ktoré sa zachovali a sú uložené v Archíve mesta Bratislavy.

Vonkajšia škola bola ľudovou všeobecnou školou pre dievčatá. Vnútorná škola bola v podstate súkromná internátna škola pre šľachtické dievčatá pochádzajúce z rôznych častí habsburskej monarchie, ale aj z iných európskych štátov. Kanonisky postupne zriadili rozsiahly dievčenský vzdelávací ústav, v ktorom sa mohli vzdelávať aj neurodzené dievčatá.

Sympatický návrh

Návrh prešiel zastupiteľstvom aj napriek tomu, že niektorí poslanci poukázali na to, že hoci ide o „sympatický návrh“, malo by sa nájsť dôstojnejšie a honosnejšie miesto. Poslanec Peter Osuský poznamenal, že za čias Márie Terézie išlo o prvý vážny vklad do vzdelania a prvý krok od „negramotnosti a tuposti“. Podľa poslankyne Petry Hitkovej netreba zabúdať na to, že Mária Terézia zaviedla povinnú školskú dochádzku už v 18. storočí.

V súvislosti s premenovaním sa mestská časť už v minulosti obrátila aj na Ministerstvo vnútra SR so žiadosťou o výklad, či verejný priestor môže byť takto pomenovaný. Odvolala sa na nariadenie „ministra s plnou mocou pre správu Slovenska a bratislavského župana Samuela Zocha“ z roku 1919, ktorým sa zakazuje pomenúvanie verejných priestranstiev po Habsburgovcoch.

Rezort vnútra vo svojom stanovisku uviedol, že text nariadenia sa zachoval len vo forme plagátu uloženého v Archíve mesta Bratislavy. Podľa ministerstva sa tak nedá potvrdiť nielen jeho existencia, ale ani platnosť, zachovaný text nie je podľa neho právne záväzným a nepotvrdzuje existenciu i platnosť uznesenia.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM