Rôzne

V Bille nakúpite produkty od lokálnych slovenských výrobcov

Obchodná sieť Billa spúšťa projekt na podporu malých lokálnych slovenských výrobcov. Na pultoch jej predajní tak nájdeme "nové" kvalitné potraviny.

Ilustračný obrázok k článku V Bille nakúpite produkty od lokálnych slovenských výrobcov
13
Galéria

Ministerstvo pôdohospodárstva sa dohodlo s reťazcami na predaji potravín od lokálnych výrobcov. Od dnešného dňa nájdete na pultoch predajní Billa v bratislavskom regióne lokálne potraviny so 100-percentne slovenským pôvodom.

Cieľom projektu je podporiť malých lokálnych dodávateľov, ktorých výrobné kapacity nedokážu pokryť celé Slovensko.

Lokálne potraviny

Billa chce ponúkať čo najviac produktov od menších slovenských dodávateľov z každého regiónu po celom Slovensku. V praxi to znamená, že od dnešného dňa sú v predajniach Billa v bratislavskom regióne umiestnené špeciálne regály s označením Regionálni výrobcovia, v ktorých si môžete vybrať niektorý zo 61 výrobkov od 16 dodávateľov z Bratislavy a okolia.

V regáloch nájdete medy, džemy, perníky, sirupy, produkty z levandule a iné špeciálne výrobky. Ide o 61 nových výrobkov, ktoré ste doteraz nemali možnosť nájsť na pultoch či už predajne Billa, alebo iných veľkých obchodných reťazcov.

Nové výrobky je zatiaľ možné nájsť v 32 predajniach v bratislavskom regióne.

Medzi výrobkami nájdete napríklad obľúbené tradičné ertlovské perníky so storočnou tradíciou. Ručne vyrábané perníky podľa vlastnej receptúry Jozefa Ertla, ktorého portrét zdobí aj samotný obal perníkov, pozná každý mlsný jazýček. Teraz si ich budete môcť zakúpiť nielen na jarmokoch, ale aj v Bille.

„Chceme zvýšiť zamestnanosť v poľnohospodár­stve, chceme spotrebiteľom dodávať čerstvé lokálne produkty a chceme znížiť uhlíkovú stopu. To sú tri atribúty, ktoré si slovenský výrobok určite zaslúži,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Regionálne produkty

Billa štartuje projekt v bratislavskom regióne, postupne sa však rozšíri aj do ostatných regiónov na Slovensku. O týždeň si špeciálny regál v predajniach nájdu obyvatelia spišského regiónu a budúci rok sa k nim pridajú aj ostatné regióny.

Po celom Slovensku bude označenie produktov rovnaké, sortiment však nie. V bratislavskom regióne bude tovar iný ako v spišskonovo­veskom, pričom v bratislavských predajniach sa budú predávať produkty od lokálnych výrobcov z Bratislavy a okolia. K obmene produktov môže podľa slov Matečnej dôjsť kedykoľvek, závisí to od úspešnosti predávaných produktov. Buď sa uchytia alebo nie.

Reťazec začal s potravinami, ktoré nemusia byť chladené. V budúcnosti ale sortiment rozšíria aj na chladené potraviny.

„Momentálne dávame v bratislavskom regióne na pultoch priestor 16 lokálnym dodávateľom. Budeme však radi, keď nás budú kontaktovať aj ďalší regionálni dodávatelia, projekt je stále otvorený,“ vyzýva generálny riaditeľ Billa Slovensko Dariusz Bator.

Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú záujem o dodávanie potravín do reťazcov, je pripravený mailový kontakt chcemdodavat@land.gov.sk. Žiadne špeciálne požiadavky na dodávateľov Billa nemá. Hlavnými kritériami sú kvalita a aby bol produkt z konkrétneho regiónu, v ktorom bude aj predávaný.

Regionálni výrobcovia Billa
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM