KAW Správy Samospráva

V areáli základnej školy sa zrútil na pohľad zdravý strom. Dá sa predísť nebezpečenstvu?

Kontroly stromov sa robia na jar, keď nerastú listy, aby bolo vidieť poškodenia. Túto drevinu tiež preverovali v rámci pravidelnej jarnej obhliadky.

Ilustračný obrázok k článku V areáli základnej školy sa zrútil na pohľad zdravý strom. Dá sa predísť nebezpečenstvu?
11
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Včera večer sa pod náporom vetra zrútil jeden z pagaštanov konských, ktoré rastú v záhrade ZŠ Milana Hodžu na Podjavorinskej ulici v centre Bratislavy. Strom vyzeral navonok zdravo, kvitol a nebolo na ňom vidieť nijaké známky poškodenia. Realita však bola iná.

Stromy preveria „do hĺbky“

Strom, ktorý mal korunu plnú listov a kvetov sa zrútil k zemi, pričom poškodil viacero áut stojacich na priľahlej ceste. Veľkým šťastím je, že nikoho nezranil. Priam hororová je predstava, že spadne na druhú stranu, navyše, keď ide o areál školy.

Dôvodom pádu pagaštana konského bola komínová výduť v kmeni. „Problém je, že takéto poškodenie sa nedá zistiť voľným okom, len tomografom. Tomograf sa však objednáva až vtedy, keď je viditeľné poškodenie (pre odborníka viditeľné, laik ho nemusí vôbec zaznamenať) a je potrebné overiť si mieru tohto poškodenia,“ uviadla pre Bratislava24.sk Martina Štefániková z Referátu komunikácie s verejnosťou Miestneho úradu mestskej časti Bratislava – Staré Mesto.

Spadnutý strom vyzeral navonok zdravý, nevykazoval žiadne známky poškodenia, na kôre nebolo vidieť žiadnu hnilobu, namal žiadne suché konáre.

Natíska sa otázka, ako zabrániť ďalšiemu možnému nebezpečenstvu v podobe pádu navonok zdravých stromov. Mestská časť je dnes v pohotovosti, aktuálne robia v areáli záhrady ZŠ M. Hodžu na Podjavorinskej ďalšiu preventívnu vizuálnu obhliadku. „Zároveň objednávame tomograf, ktorý stromy v areáli školy preverí do hĺbky. Pre istotu,“ informovala M. Štefániková.

„Pokrčené“ autá

Strom pri páde „pokrčil“ po ním zaparkované autá ako škatuľky od cigariet. „Mrzí ma, že tento strom padol. Bol pre dané územie významným prvkom zelene v meste. Vlastníkom poškodených áut ponúka mestská časť pomoc. Najdôležitejšie je, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví,“ vyjadrila sa starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová na sociálnej sieti.

Pravidelné kontroly

Stromy kontroluje oddelenie životného prostredia pravidelne. „Kontroly sa robia na jar, keď sú stromy bez listov, aby bolo vidieť poškodenia. Tento strom tiež preverovali v rámci pravidelnej jarnej obhliadky a vizuálna obhliadka problém neukázala,“ dodala Štefániková.

Obhliadky stromov sa robia aj po každej veľkej veternej smršti. Nebude tomu inak ani tentoraz. Staré mesto preverí, či vietor nepoškodil stromy tak, aby hrozilo zlomenie stromu či konárov, prípadne až vyvrátenie.

23 výjazdov v našom kraji

Hasiči zasahovali od pondelkového (11. 5.) popoludnia vzhľadom na silný vietor doposiaľ 60-krát. Bolo to predovšetkým v súvislosti s nalomenými stromami. Bratislava24.sk o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

„Najčastejšie museli hasiči zasahovať v Bratislavskom kraji, kde pomáhali 23-krát, v Trnavskom 15-krát. V ostatných krajoch sa počet výjazdov pohyboval od dvoch do siedmich. V 79 percentách prípadov hasičov privolali k nalomeným stromom, zvyšných 21 percent tvorili uvoľnené strechy a bilbordy,“ udáva Farkasová.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM