Michaela Katonová Správy

Uznesenie o predaji budov PKO primátor Ivo Nesrovnal už podpísal

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal už podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého bratislavská samospráva predá budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro.

Ilustračný obrázok k článku Uznesenie o predaji budov PKO primátor Ivo Nesrovnal už podpísal
Zdroj: Dnes24.sk

Informáciu potvrdila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Podpisom podľa nej primátor potvrdil presvedčenie, že rozhodol racionálny prístup a realistický pohľad na stav veci. „Čoho dôsledkom je ukončenie desaťročnej agónie a neschopnosti vyriešiť problém s PKO,“ povedala hovorkyňa.

Primátor nesúhlasí s výzvou

Nesrovnal tak nevyhovel výzve niektorých obyvateľov či mestských poslancov, aby toto uznesenie nepodpísal. Primátor zároveň nesúhlasí s argumentáciou výzvy, pretože podľa neho nepopisuje reálny právny stav a uznesením zastupiteľstva schválenú dohodu o mimosúdnom vyrovnaní investora a hlavného mesta.

Obyvatelia, ktorí sa pod výzvu primátorovi podpísali, tvrdili, že táto dohoda nie je výhodná pre Bratislavu a primátor by podpisom uznesenia poškodil majetok mesta.

„Takúto absurdnú a nevyváženú mimosúdnu dohodu ešte Bratislava nezažila. Protestujeme voči tomu, že sa mesto má vzdať majetku, hoci o údajných stratách firmy Henbury ešte nerozhodol žiaden súd, a že sa navyše má vzdať aj svojich regulačných práv, na ktorých uplatňovanie ho oprávňuje zákon. Protestujeme voči zámeru prenechať Dunajské nábrežie developerovi,“ píšu vo výzve.

Investor stiahne všetky žaloby

Dohoda zaviazala investora k stiahnutiu všetkých žalôb voči mestu vo výške 43 miliónov eur a k vybudovaniu verejných priestorov a objektov. Budovu PKO doteraz vlastnilo hlavné mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany viedli spor o platnosť zmluvy o spolupráci.

Investor kúpi od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov na základe dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a investora.

Súčasné vedenie mesta s Henbury Development rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne. Architekt investora tak v novembri verejnosti i poslancom prezentoval návrh, kde v rámci investičného projektu River Park II, po novom Nové PKO, nahradil kultúrny stánok budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou.

O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy, vitráže či travertínový, takzvaný Matušíkov múrik. Investor má na základe dohody opraviť a vybudovať novú promenádu pri PKO.

Prečítajte si tiež: Proti predaju PKO bojujú Bratislavčania aj výzvou primátorovi

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM