Správy Samospráva

Už pár dní premáva autobus z Bratislavy do Hainburgu. Dočkajú sa aj obyvatelia RAJKY?

Slováci, ktorí sa presťahovali do maďarskej Rajky, majú pocit, že sú "od macochy."

Ilustračný obrázok k článku Už pár dní premáva autobus z Bratislavy do Hainburgu. Dočkajú sa aj obyvatelia RAJKY?
Zdroj: TASR

Medzi Bratislavou a rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau začala v pondelok (5. 9.) opäť premávať cezhraničná autobusová linka 901. Obnovená je na základe zmluvy s regionálnym dopravcom Arriva. Linka bude súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktorý o tom informuje na svojom webe.

Každú hodinu

Unikátne je, že na financovaní linky sa po dohode spolupodieľajú traja partneri: Bratislavský samosprávny kraj, Hlavné mesto SR Bratislava a spolková krajina Dolné Rakúsko. Linka 901 z Bratislavy odchádza spod Mosta SNP a do mesta Hainburg an der Donau jej trasa vedie rovnako ako v minulosti cez obec Wolfsthal.

Spoje premávajú od pondelka do soboty prevažne v hodinovom intervale, v nedeľu každé dve hodiny. Bratislavská integrovaná doprava (BID) bude podrobne monitorovať záujem zo strany cestujúcich a spolu s partnermi prehodnotí možné doplnenie a zahustenie spojov.

Spolufinancovanie linky

Spojenie, ktoré malo tradíciu a opodstatnenie sa obnovilo aj zásluhou Hlavného mesta SR Bratislavy. Do rokovaní zapojilo spolkovú krajinu Dolné Rakúsko v rámci projektu s názvom „baum_cityregion" (projekt Interreg VA SK-AT), čo je platforma spolupráce mesta Bratislava so spolkovými krajinami Dolné Rakúsko a Burgenlandsko. Nakoľko je v záujme susediacich krajín, aby prihraničná mobilita fungovala, po dohode Bratislava aj Dolné Rakúsko súhlasili so spolufinancovaním linky.

Hľadanie partnerov za hranicami

Župan Bratislavského kraja Juraj Droba poznamenal, že kraju záleží na zlepšovaní mobility a života v prihraničnom regióne. „Každý jeden cestujúci v autobuse znamená o jedno auto menej na cestách. Preto podporujeme cestovanie verejnou dopravou aj za hranicami kraja. Pomôže to odľahčiť preťažené cesty. Preto som rád, že zmluva umožňuje župe objednávať prímestskú autobusovú dopravu aj v tzv. „záujmovom území kraja“, čiže aj za hranicami kraja či dokonca štátu," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Droba zároveň doplnil, že na prevádzku našli aj partnerov. „Rád by som sa im poďakoval za to, že s nami do toho išli. Rovnako máme záujem aj o obnovenie linky do Rajky, kde hľadáme partnera,“ povedal.

Rajka bez autobusu

Kým ľudia z pohraničia v Rakúsku sú nadšení, obyvateľom Rajky nezostáva nič iné, ako spoliehať sa na vlak, ktorý ich dopraví domov iba päťkrát za deň, pričom posledný spoj odchádza z Bratislavy o 18.49 hod.

Linka 801, ktorá premávala do Rajky, bola od septembra roka 2020 kvôli pandémii a uzatvoreným hraniciam pozastavená. Nakoniec ju úplne zrušili.

V prevádzke bola od roku 2010, čiže skoro 10 rokov. Zo začiatku premávala od nového SND do Rajky. Neskôr vyrážala už len od zastávky ŽST Rusovce.

Na otázky a naliehanie Slovákov spoza južných hraníc Juraj Droba odpovedal na sociálnej sieti: „Mnohí sa pýtate na autobus do Rajky. Máme veľkú snahu obnoviť túto linku. Už v januári sme sa stretli so starostom Rajky a ten nám sľúbil, že zabezpečí partnera z mošonskej župy. Dodnes nemáme odpoveď. Snažíme sa proces urgovať, avšak je oveľa náročnejší, ako pri spolupráci s Rakušanmi. Apelujeme preto aj na obyvateľov Rajky, aby sa obrátili na svoju župu, my si radi sadneme za rokovací stôl. Model spolupráce máme pripravený.

Zostáva len veriť, že ľady sa pohnú a aj obyvatelia Rajky si budú môcť užiť komfort v podobe pravidelného autobusového spojenia za hranice. Nateraz to však ružovo nevyzerá.

Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM