Rôzne

Usilovným včielkam sa darí aj uprostred mesta! Tento rok priniesli dvakrát viac medu

Tento rok sú včelstvá mimoriadne silné. Hoci je sezóna ešte len v polovici, už priniesli dvakrát toľko medu ako minulý rok. A to aj napriek tomu, že žijú uprostred mesta.

Ilustračný obrázok k článku Usilovným včielkam sa darí aj uprostred mesta! Tento rok priniesli dvakrát viac medu
10
Galéria
Zdroj: Živica

V Novom Meste žijú na streche deväťposchodovej budovy dve včelstvá a neobvykle sa im tam darí. Hoci je sezóna ešte len v polovici, už teraz priniesli dvakrát toľko medu ako minulý rok.

Mestské včelárenie

„Minulý rok sme vytáčali iba raz za sezónu. Zvyšok medu sme nechali včelám na zimu, aby sme ich nemuseli dokrmovať. V tomto roku sme vytáčali už dvakrát a vyzerá to, že nás ešte jedno vytáčanie čaká. Prvýkrát vytočili zamestnanci približne 50 kilogramov, na druhýkrát to bolo tiež okolo 50 kíl medu,“ hovorí včelár Tomáš Blaškovič.

Mnohí skeptici sa obávali toho, či budú mať včely uprostred mesta dostatok potravy a či vôbec prežijú. Ukázalo sa, že mesto so svojou pestrou ponukou kvetov dokáže včelám ponúknuť bohatú pašu. Včely majú dolet 3 – 5 kilometrov, a v tomto okruhu sa tu nachádzajú nielen záhrady rodinných domov, ale aj bohaté „opustené plochy“ pozdĺž železnice či v priemyselnom areály bývalej Dimitrovky.

„Mnoho ľudí vidí divoké plochy ako zanedbané a nepekné. Ak však nie sú plné odpadkov a dvakrát do roka sa skosia, stávajú sa domovom mnohých živočíchov a potravinovou základňou pre hmyz. Na rozšírenie ponuky medonosných rastlín sme v minulom roku vysadili kvitnúce lúky aj okolo budovy sporiteľne na Tomášikovej ulici. Je to výborný príklad dobrej praxe a inšpirácia pre ľudí – mnohí nás už kontaktovali a pýtali sa, aké kvety sme vysievali, lebo si chcú podobné lúky spraviť aj na svojej záhrade.“ hovorí Petra Ježeková, manažérka projektu Mestské včely.

Úspešný projekt

Med zo strechy sa bude v tomto roku v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene testovať na vybrané ťažké kovy.

Projekt však vysadením lúk a vytočením medu nekončí. Pokračuje ďalej a ukazuje jeden z úspešných príbehov mestského farmárčenia a potravinovej sebestačnosti v mestskom prostredí. Inšpirujte sa a porozmýšľajte, ako aj na vašom dvore, pozemku či streche vytvoriť domov pre mestskú divočinu.

Slovenská sporiteľňa sa v roku 2016 rozhodla pridať k propagátorom tohoto štýlu včelárenia a v spolupráci s Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica umiestnila na streche svojej centrály v Novom Meste dva úle so včelami. Včelstvá sa postupne rozrastali a v minulom roku z nich zamestnanci sporiteľne vytočili viac ako 50 kilogramov medu.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM