Alexandra Húsková Správy

Úradníci už opustili Ekoiuventu, do budovy by sa mali vrátiť deti

Budovu Iuventy na Búdkovej ulici (Ekoiuventa) v Bratislave už opustili poslední úradníci. Ministerstvo školstva teraz hľadá občianske združenia s projektmi na krúžkovú činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Úradníci už opustili Ekoiuventu, do budovy by sa mali vrátiť deti
Zdroj: TASR

„Som otvorený návrhom od kohokoľvek, kto príde s plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity,“ uviedol minister školstva Juraj Draxler. Podotkol, že všetky doterajšie rokovania boli málo konkrétne.

„Mali sme rokovania s občianskymi združeniami, ale naozaj konkrétnu predstavu využitia areálu mi doteraz nikto nepredložil. Bude teda ďalšie kolo, aby sme budovu opäť vrátili deťom a verejnosti,“ dodal. Združenia sa môžu so svojimi víziami prihlásiť na adrese kami@minedu.sk.

Krúžková činnosť na Búdkovej začala v 90. rokoch upadať. V roku 1994 boli zásadným spôsobom obmedzené mimoškolské a krúžkové aktivity, pedagogická činnosť prebiehajúca v rokoch 1989 – 1993 bola taktiež zrušená, ako aj chlievy a skleníky.

ZOO dom bol prerobený na ubytovňu, časť murovanej budovy v skleníkoch bola využívaná ako archív ministerstva. V roku 1998 už priama činnosť s deťmi de facto na Búdkovej prevádzkovaná nebola.

Krúžky organizované rôznymi občianskymi združeniami, ako napríklad súbor Slniečko (spev), Gong (tanec), Biele divadlo (dramatický krúžok), Bezanka (folklór), krúžok výtvarný, chemický či plavecký, fungovali v budove na Karloveskej.

Draxler ešte koncom mája uviedol, že zamestnancov sťahujú do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi, pretože potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

V máji ako prvý Denník N informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský.

Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM