Maros Palesch Kultúra

Unikátna výstava o jadrovej fúzii

V bratislavskom nákupnom centre Avion dnes oficiálne otvorili unikátnu výstavu Fusion Expo, ktorej cieľom je oboznámiť verejnosť napríklad s tým, ako funguje plazma a čo prinesie ľudstvu jadrová fúzia.

Výstavu otvorili bratislavský župan Pavol Frešo, Jozef Masarik z Katedry jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, Vito Marchese z Európskej komisie a predseda výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport Dušan Čaplovič. Výstava potrvá až do 18. februára.

„Je dôležité, aby bola verejnosť informovaná aj preto, aby po nás prichádzajúce generácie vedeli, ako riešiť problematiku jadrovej fúzie ako nového zdroja energie,“ povedal župan Frešo.

Návštevníci sa zrozumiteľným spôsobom a pútavou formou dozvedia, čo znamená jadrová fúzia pre budúcnosť ľudstva. Zapojiť sa môžu aj do rôznych interaktívnych pokusov ako napríklad dotknúť sa plazmovej gule či vidieť 3D prezentácie. Návštevníci sa tiež môžu dozvedieť, prečo vypálená žiarovka svieti v mikrovlnke, čo je supravodivosť a plazma. Masarik zároveň poznamenal, že vedecké a technologické poznatky sa nezískavajú len v zahraničí, ale aj na Slovensku. Pre širokú verejnosť sú pripravené diskusie so špičkovými vedcami. Presný harmonogram diskusií bude priebežne aktualizovaný na www.fusionexpo.sk.

FUSION-EXPO je putovná výstava Európskej komisie, ktorá od roku 2006 jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom približuje jadrovú fúziu ako energetickú technológiu akceptovateľnú z hľadiska životného prostredia, bezpečnosti aj udržateľnosti. Výstava predstavuje aj európske zariadenia na výskum fúzie, približuje medzinárodný výskumný projekt ITER a predpokladanú funkčnosť elektrárne využívajúcej jadrovú fúziu. V projekte ITER sú zapojení vedci z EÚ, Číny, Indie, Japonska, Južnej Kórey, Ruska a USA.

Zdroj: BSK

Fusion Expo
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM