Rôzne

Uplynulý rok priniesol aj smutné správy: Opustili nás známe tváre z kultúrneho sveta

V roku 2019 sme sa rozlúčili s viacerými osobnosťami kultúry. Tvorba a život viacerých z nich bola úzko spätá s Bratislavou.

Ilustračný obrázok k článku Uplynulý rok priniesol aj smutné správy: Opustili nás známe tváre z kultúrneho sveta
11
Galéria
Zdroj: TASR

Silvia Petöová podľahla rakovine

V posledný májový deň prišla šokujúca správa o smrti herečky a moderátorky Silvie Petöovej. Zomrela ako 50-ročná na rakovinu prsníka v neskorom štádiu. V Slovenskom národnom divadle hosťovala napríklad v predstavení Herodes a Herodias od Pavla Országha Hviezdoslava, moderovala viacero televíznych projektov.

Viac sa dozviete tu:

„Ďuďo“ stihol osláviť výročie kapely

Smutná správa príšla aj z hudobného sveta. V auguste vo veku 46 rokov zomrel po ťažkej chorobe spevák známej slovenskej kapely Hex Peter „Ďuďo“ Dudák. „Ďuďo“ bol spevák, autor hudby aj producent. Od šiestich rokov sa učil hrať na klavír a vyštudoval Vysokú školu múzických umení. S kapelou v roku 2019 oslavoval 30 rokov na hudobnej scéne.

Viac sa dozviete tu:

Zdroj: YouTube.com

Architekt sa lúčil so svetom vo svojej ikonickej stavbe

Ferdinand Milučký bol významný architekt, ale venoval sa aj pamiatkovej tvorbe, urbanizmu, interiéru a výstavníctvu. Jeho diela nájdeme na viacerých miestach Bratislavy. Medzi jeho najznámejšie projekty patria Krematórium a urnový háj v Bratislave, ale aj bratislavské sídlisko Trávniky.

Autorsky sa podieľal aj na budovách československých veľvyslanectiev v Moskve a v Ríme. Pracoval tiež na návrhoch Strojníckej fakulty STU, aj výstavných pavilónov v areáli PKO na nábreží Dunaja (dnes už zbúraných). Posledná rozlúčka s významým architektom bola v bratislavskom Krematóriu 1. augusta 2019.

O jeho diele sa dočítate tu:

Odišla talentovaná herečka

Vo veku 27 rokov na konci novembra náhle zomrela Monika Potokárová. Talentovaná mladá žena a patrtnerka herca Roberta Rotha patrila k najobsadzova­nejším herečkám činoherného súboru SND. V minulom roku mala v repertoári 12 postáv.

„V Monike Potokárovej stráca naša kultúra a umenie jednu z najtalentova­nejších predstaviteliek mladej hereckej generácie,“ uviedlo SND.

Viac sa dozviete tu:

Zdroj: YouTube.com

Výtvarníčka, ktorú nám závideli

Mária Rudavská zomrela v Bratislave 5. marca vo veku 77 rokov v Bratislave. Na výtvarnú scénu nastúpila začiatkom 60. rokov 20. storočia po absolvovaní Strednej školy umeleckého priemyslu v Bratislave. Dielo Rudavskej bolo viackrát ocenené na medzinárodných fórach.

Všestranná osobnosť

Vo veku nedožitých 97 rokov zomrel 9. marca slovenský dramaturg, scenárista, prekladateľ, prozaik, básnik, surrealista, výtvarník a kolážista Albert Marenčin, významná osobnosť slovenskej kultúry. Skôr, ako sa zamestnal v Slovenskom filme, bol redaktorom Spravodajskej agentúry Slovenska, denníka Národná obroda a tiež hlásateľom a redaktorom československého vysielania Francúzskeho rozhlasu v Paríži.

Autor skvelých poviedok

Vo veku 72 rokov zomrel 22. mája Dušan Mitana – slovenský spisovateľ, scenárista, básnik, dramatik a publicista. Patril medzi prvých autorov experimentátorskej a postmodernistickej prózy v slovenskej literatúre. Jeho debutové dielo Psie dni (1970) je dodnes považované za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre.

Uznávaný keramikár

Vo veku 97 rokov zomrel 15. augusta slovenský keramikár a národný umelec Ignác Bizmayer. Vo svojej tvorbe sa zameriaval na výtvarné stvárnenie bohatých slovenských krojov, remeselníkov, muzikantov, svätcov a početných slovenských ľudových tradícií a zvykov. Až do svojej smrti pracoval vo svojej dielni v Modre – Harmónii.

Od roku 2003 bol držiteľom najvyššieho štátneho vyznamenania Pribinovho kríža I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti výtvarného umenia a figurálnej tvorby.

Úmrtia ľudí z kultúrneho sveta
11
Galéria
Zdroj: Profimedia

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM