Nina Táborská Rôzne

Umenie, ktoré lieči. Priestory Onkologickeho ústavu v Bratislave spestrujú nové akvarely

V Preventívnom centre Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave je výber takmer 40 obrazov od Jozefa Schmögnera v programe dlhodobého cyklu výstav Umenie, ktoré lieči.

Ilustračný obrázok k článku Umenie, ktoré lieči. Priestory Onkologickeho ústavu v Bratislave spestrujú nové akvarely
Zdroj: TASR

„Maliar navštevuje tento ústav v rámci preventívnych prehliadok. Priznáva, že neraz si so záujmom prezrel diela z cyklu výstav Umenie, ktoré lieči na chodbách jeho Preventívneho centra. Po tom, ako ho manželka zoznámila s primárkou centra MUDr. Alenou Kállayovou, rád prijal jej ponuku, aby sa svojimi akvarelmi tiež zapojil do pokračovania tohto cyklu, ktorý už presiahol pol stovky výstav,“ uviedol hovorca Onkologického ústavu sv. Alžbety Peter Kresánek.

Autor svoju novú prezentáciu tvorby nazval Hudobná Bratislava a kultúrne Košice. Podľa neho sú to nekomplikované obrazy, vyjadrujú mestskú náladu, šíria pohodu a pozitívne emócie. Niektoré nepriamo evokujú hudbu, o ktorej sa tiež hovorí, že lieči.

Akvarel dovoľuje zvýrazniť svetlo a zachytiť nálady zimného rána, jemného oparu vznášajúceho sa nad snehom, prípadne prudkého slnka odrážajúceho sa na fasádach domov. Platí to i o fasádach ošarpaných, poznačených vekom, ktoré sú v istom zmysle fotogenickejšie ako tie nové, často nudné.

Bratislavské obrázky znázorňujú objekty, ktoré sú spojené s významnými hudobnými skladateľmi aj interpretmi a sú zamýšľané ako ilustrácie k pripravovanej publikácii určenej pre mládež. Košice predstavuje vo svetle vlaňajšieho titulu hlavného mesta európskej kultúry.

Jozef Schmögner

Košický rodák Jozef Schmögner absolvoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Široké pole jeho profesionálnej pôsobnosti okrem iného zahrnuje chemický podnik, bankovú sféru, Slovenskú akadémiu vied i ratingovú agentúru. Tvorbou modelov slovenskej ľudovej architektúry, ktoré vystavoval vo Viedni, sa zaoberal v 80. rokoch.

V roku 2000 sa predstavil v Prahe na výstave insitných umelcov výberom dvoj a trojrozmerných drevených kompozícií. Najnovšie sa niekoľko rokov venuje tvorbe akvarelov. V roku 2010 ich prezentoval aj na samostatnej výstave v Londýne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM