Alexandra Húsková Samospráva

Ulice Bratislavy sa menia každým dňom. Aj Grösslingova získava novú podobu

Mnoho zmien za krátky čas. Na Palackého vysadili stromy a pribudne aj nový pás zelene. Grösslingovej zase pribudne širší chodník a nový asfaltový koberec.

Ilustračný obrázok k článku Ulice Bratislavy sa menia každým dňom. Aj Grösslingova získava novú podobu
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Prípravy na predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ sú v plnom prúde. Okrem opráv hlavných ťahov ciest, dostávajú novú tvár aj chodníky a cesty v historickom centre mesta.

„Na Grösslingovej ulici rozširujeme chodník pred Liga pasážou, zväčšujeme priestor okolo stromov, upravujeme obrubníky, aby autá viac neparkovali na chodníkoch ale na vozovke,“ uviedla staromestská samospráva.

Na ulici tak pribudnú nové kanalizačné vpusty a nový vyvýšený priechod pre chodcov vedúci priamo z pasáže ku gymnáziu. Na záver dostane aj posledná časť vozovky na Grösslingovej ulici nový asfaltový koberec.

Čítajte aj: Parkovacia politika na dosah: Podľa primátora bude v parkovaní konečne poriadok

Na Palackého pribudlo 12 jarabín, revitalizácia zelene pokračuje

Na Palackého ulici v bratislavskom Starom Meste pribudlo 12 nových stromov. Ide o 15-ročnú jarabinu durínsku (Sorbus thuringiaca Fastigiata), ktorej veľkosť kmeňa dosahuje v obvode 30 – 40 centimetrov. Celková investícia z rozpočtu mestskej časti predstavuje 15.175 eur, uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Miestna samospráva však pokračuje v revitalizácii zelene v tejto lokalite. Podľa hovorkyne by sa tu mal zároveň v najbližšom čase vytvoriť a nasadiť zelený pás, ktorý bude tvorený autoregulačným trvalkovým záhonom, teda záhonom so schopnosťou samoregulácie.

Nasadená zeleň by pritom mala pozostávať zväčša z botanických, čiže základných druhov, ísť by malo najmä o domáce druhy bylín. „Pôsobí prirodzenejším, divokejším vzhľadom,“ skonštatovala Gubková. Z hľadiska údržby sa jedná o extenzívny trvalkový záhon, čo znamená, že si nevyžaduje tak častú a náročnú údržbu, ako tradičné tzv. rabatové záhony, a tým sú aj náklady na údržbu výrazne nižšie.

„Prvýkrát sa pokúsime o tento druh záhona. Je to moderný spôsob zakladania a údržby kvetinových záhonov na verejných priestranstvách, tak aspoň zistíme, ako sa bude obyvateľom páčiť,“ doplnila Gubková.

Čítajte aj: Rozkopávky a rekonštrukcie Bratislavy: Ako pokračujú prípravy na predsedníctvo?

Zdroj:Dnes24/Tasr

Ako bude vyzerať Grösslingova ulica po novom?
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM