Aktualizované Správy Samospráva

Učiteľom v Novom Meste chýbajú respirátory. Suplujeme prácu starostu, sťažuje sa miestny poslanec

Úradu vraj všetko trvá pridlho a tak miestny poslanec Pavol Troiak s kolegom zobrali veci do vlastných rúk a dodali respirátory pre materské školy.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľom v Novom Meste chýbajú respirátory. Suplujeme prácu starostu, sťažuje sa miestny poslanec
Zdroj: TASR/DPA

Mnohé materské školy si nemôžu dovoliť lockdown a tak sa učiteľky vystavujú nákaze. Odborníci odporúčajú, aby aspoň nosili účinnejšie respirátory, no v Novom Meste na ne čakali pridlho. Miestnemu poslancovi Pavlovi Troiakovi (SPOLU – občianska demokracia) došla trpezlivosť a napísal všetkým materským školám v pôsobnosti MČ Nové Mesto, aby sa zapojili do celonárodnej zbierky na respirátory pre učiteľky a učiteľov materských škôl. Potom s kolegom europoslancom Vladimírom Bilčíkom odovzdali respirátory dvom školám.

Podpora

„Nakoľko k 10.2.2021 naša mestská časť nedodala materským školám žiadne respirátory, rozhodli sme sa konať. Spolu – občianska demokracia s kolegami so strany Spolu sme odovzdali 600 respirátorov. Časť išla Materskej škole Kalinčiakova, ktorá funguje nepretržite pre ľudí v kritickej infraštruktúre, ale aj Materskej škole Cádrová, ktorá je tiež otvorená pre žiakov rodičov z kritickej infraštruktúry od 25.1.2021,“ uviedol Pavol Troiak pre Bratislava24.

Ako dodáva, najskôr si vyžiadal informácie o tom, ako úrad v tejto veci postupuje.

„Za rok 2020 neboli do materských škôl distribuované žiadne respirátory. Za rok 2021 bolo k dnešnému dňu zakúpených pre zamestnancov novomestských základných škôl s materskými školami: 2500 ks respirátorov FFP2 > KN95, Protective Mask. Všetkých trinásť materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, podľa počtu nahlásených pedagogických a nepedagogických zamestnancov, dostane respirátory,“ znela odpoveď z Miestneho úradu Nové Mesto. Zakúpené masky však podľa jeho informácií ležia na sklade.

„Čaká sa na podpis starostu Rudolfa Kusého, ktorý by mal urýchliť dodanie respirátorov,“ hnevá sa Pavol Troiak.

Miestny úrad však odmieta, že by školám nepomáhal dostatočne.

„Tvrdenie „čaká sa na podpis starostu“ je nepravdivé. Na žiadny podpis starostu sa totiž nečaká. Ten dal minulý týždeň pokyn, aby sa 2500 respirátorov distribuovalo a školy si ich postupne preberajú. Škôlky zároveň dostávajú dezinfekčné prostriedky a pracovníci, ktorí o to požiadali, aj ochranné štíty,“ povedal pre Bratislava24 hovorca starostu Nového Mesta Marek Tettinger.

Pripomenul tiež, že respirátory dostávajú škôlky od úradu na základe rozhodnutia starostu, pretože školy sú samostatné právne subjekty a mali by si tieto veci riešiť sami z vlastných prostriedkov.

„Ak by sme ich kúpili ako úrad, porušili by sme zákon. Aj to, že sme im mohli tieto respirátory zakúpiť sa deje opäť len na základe toho, že bol pred časom zo starostovej iniciatívy zriadený transparentný účet, ktorý sa používa presne na tento účel. Hoci skoro všetky školy sú momentálne zatvorené, respirátory dostali, respektíve dostávajú všetci zamestnanci škôl a škôlok,“ dodal Marek Tettinger.

Zbierka

Pavol Troiak však pripomína, že respirátory sú nedostatkovým tovarom aj inde. Spolu zo straníckymi kolegami preto spustili zbierku na ich nákup.

„Ešte stále zostáva množstvo materských škôl, ktoré potrebujú respirátory. Pomôžte nám pomáhať rodičom z kritickej infraštruktúry, aby mohli zachraňovať ľudské životy a zároveň bolo postarané o ich deti,“ uzatvára.

Zbierku zriadil aj miestny úrad. „Už pred trištvrte rokom sme zriedili transparentný účet, na ktorý môže prispievať ktokoľvek, kto sa rozhodne pomôcť. Prispel naňho starosta, aj Novomešťanky a Novomešťania, ako aj firmy, ktoré tu pôsobia. Doteraz naň prišlo viac ako 50 tisíc eur, ktoré sa postupne používajú na boj s koronavírusom a na zníženie dôsledkov jeho dopadu na život Novomešťanov,“ uzavrel hovorca Nového Mesta.

Dnes som spolu s europoslancom Vladimír Bilčík odovzdal 600 respirátov FFP2 pre ZŠ Cádrova 23, Bratislava a ZŠ s MŠ...

Posted by Pavol Troiak - Nové Mesto on Tuesday, February 16, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM