Aktualizované Michaela Katonová Správy

Učitelia plakali nad budúcnosťou, smútilo aj počasie

Ani nepriaznivé poveternostné podmienky neodradili učiteľov, študentov a podporovateľov, aby prišli do centra Bratislavy a vyjadrili svoju nespokojnosť so stavom školstva. Po minulotýždňovej bubnovačke, upozornili na zlú situáciu smútočným pochodom.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia plakali nad budúcnosťou, smútilo aj počasie
Zdroj: Dnes24.sk

Štrajk na vysokých školách pokračuje už tretí týždeň a prvý marcový deň priniesol smútočný pochod s názvom Pohreb školstva, oplačme svoju budúcnosť.

Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov uviedol, že sa doteraz do štrajku zapojilo viac ako 560 zamestnancov z 20 vysokých škôl, z celkového počtu 35.

„Týmto pochodom vyjadrujeme žiaľ nad osudom slovenského školstva a neľahkým postavením jeho pozostalých,“ povedal Halas. Podľa jeho slov politické elity svojou neschopnosťou a ľahostajnosťou priviedli vzdelávanie na Slovensku do hlbokej a dlhotrvajúcej agónie.

Účastníci pochodu sa stretli na Hviezdoslavovom námestí, odkiaľ sa presunuli k Michalskej bráne, cez Obchodnú a Radlinského ulicu až na Námestie slobody.

Smútočný pochod

Vážení čitatelia, náš online sme ukončili.

18.25

„Človek ak človekom sa má stať, musí sa vzdelávať,“ povedal Jozef Tancer vo výstižnej smútočnej básni.

18.20

„Školstvo bolo podvýživované a dúfam, že také dnes zomrie, aby sa mohlo narodiť lepšie,“ zhodnotil Vladimír Crmoman.

18.17

Smútočný sprievod prichádza pred Úrad vlády na Námestí Slobody. Moderuje herec Róbert Roth.

18.00

Sprievod sa nachádza na Radlinského ulici, ľudia kráčajú veľmi pomaly, hrá smútočná hudba.

17.50

„Nejde o politickú akciu,“ hovorí Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov. Podľa jeho slov budú učitelia v štrajku pokračovať aj po voľbách.

17.45

Smútočný pochod pokračuje Obchodnou ulicou, niektoré dievčatá majú tváre zahalené čiernymi závojmi.

17.30

Sprievod, v ktorom je viac ako 500 ľudí sa pohol za zvukov smútočnej dychovej hudby. Študenti nesú biele kvety i vence a na pleciach truhlu.

17.15

Viacerí prítomní študenti prišli v čiernom oblečení. „Na pohreb sa chodí v čiernom a toto je predsa pohreb školstva“ povedal pre Bratislava24.sk Martin z STU. „Školstvo má od nás "FX“," držia v rukách transparent študenti z VŠVU.

17.10

V dave vejú čierne vlajky. Ľudia stále pribúdajú.

17.05

Niektoré študentky majú v rukách biele vreckovky a na očiach čierne okuliare. „Smútime. Školstvo zomrelo,“ vyjadrili sa pre Bratislava24.sk Zuzana a Ivica z Univerzity Komenského.

17.00

Ľudia sa zhromažďujú pred VŠVU na Hviezdoslavovom námestí, označení sú zelenými stužkami, v rukách držia čierne zástavy.

Ostrý štrajk

Časť vysokoškolských učiteľov je od 15. februára v ostrom štrajku. Do protestu sa pôvodne zapojila aj zhruba štvrtina pedagógov z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá po niekoľkých dňoch štrajk ukončila a vrátili sa k svojim povinnostiam.

Štrajkujúci pedagógovia z vysokých škôl prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá protesty prerušila, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Univerzity nezostali zatvorené. Na akademickej pôde sa diskutuje, konajú kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce. Podobne ako bola napríklad minulotýždňová Bubnovačka, ktorá sa uskutočnila v Bratislave, v Košiciach a Žiline.

Prečítajte si tiež: Učitelia sa nevzdávajú, na zlú situáciu upozornili hlasným bubnovaním

Požiadavky sa nemenia

IVU má rovnaké požiadavky ako ISU. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť.

Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Michaela Katonová/Alexandra Húsková

Zdroj: TASR / Dnes24

VŠ štrajk - smútočný pochod, pohreb školstva
1
Galéria
Pohreb školstva
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM