Správy

Učebnica regionálnej výchovy má viesť k láske k regiónu

V mestskom múzeu v Senci slávnostne pokrstili druhý diel učebnice regionálnej výchovy "Senec - od návršia k horizontom - Dejiny l.".

Ilustračný obrázok k článku Učebnica regionálnej výchovy má viesť k láske k regiónu
4
Galéria

Učebnica regionálnej výchovy vzišla z práce autorského kolektívu pod vedením Gábora Strešňáka a Petra Fedora. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

„Už pred pár rokmi sme si povedali ako zakladatelia múzea v Senci, že by sme mali tie nazbierané materiály zhmotniť a predostrieť ich tej najmladšej generácii, pretože sa domnievame že najmladšia generácia je dnes najmladšia a neskôr to budú ľudia, ktorí budú ďalej rozvíjať mesto a celý región. Základná myšlienka tej učebnice je ovplyvňovať najmladšiu generáciu k láske k regiónu,“ povedal jeden z autorov publikácie profesor Peter Fedor.

Základ pre celoregionálnu učebnicu

Župan Pavol Frešo považuje túto učebnicu za základ pre vznik celoregionálnej učebnice, ktorá má pomôcť pri výchove mladej generácie a zároveň má žiakov viesť k láske k regiónu, v ktorom sa narodili, vyrastajú v ňom a budú v ňom v budúcnosti pôsobiť a pomáhať v rozvoji.

„Bratislavská župa sa dlhodobo snaží, aby sa do osnov škôl na celom území dostala regionálna tematika. Práve táto učebnica môže slúžiť ako kvalitný odrazový mostík pre tvorbu regionálnej učebnice slúžiacej na výchovu k regionálnej identite a výučbe našich regionálnych dejín,“ zhodnotil predseda BSK Pavol Frešo.

Prvú časť učebnice o regionálnej výchove s názvom „Senec – od návršia k horizontu – Príroda“ vydal tím autorov v októbri 2015. Regionálne dejiny sa vyučujú v rámci voliteľných hodín na druhom stupni základných škôl a na gymnáziách.

„Je to veľmi dôležité z toho dôvodu, aby mladí poznali svoje dejiny, aby mohli svoje poznatky odovzdať ďalším generáciám, aby dostávali z prvej ruky informácie o tom, čo, kedy a kde sa nachádzalo v našom regióne a ako to vyzeralo v minulosti,“ doplnila podpredsedníčka BSK Gabriella Németh.

Učebnica regionálnej výchovy
4
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM