Týždeň talianskej kuchyne vo svete bude sprevádzať viac ako tisíc aktivít
Od pondelka 19. až do nedele 25. novembra niekoľko vybraných talianskych reštaurácií bude každý deň ponúkať menu s cieľom odhaliť a zhodnotiť regionálne jedlá a pochúťky Talianska.
V rámci Týždňa talianskej kuchyne vo svete štartujú v pondelok na Slovensku podujatia organizované „Systémom Taliansko“. Iniciatívu podporenú talianskou vládou, ktorá sa dočkala svojho tretieho ročníka, bude v týždni od 19. do 25. novembra po celom svete sprevádzať viac ako tisíc aktivít.
Veľká filmová žranica
„V ich centre stoja dôležité otázky, ktoré – počnúc EXPO-m Miláno 2015 – sú príznačné pre taliansky poľnohospodársko-potravinársky sektor: kvalita, udržateľnosť, kultúra, potravinová bezpečnosť, právo na výživu, výchova, identita, územie, biodiverzita,“ informovala Martina Mistríková z talianskeho veľvyslanectva na Slovensku.
Ako ďalej uviedla, talianske veľvyslanectvo, Taliansky kultúrny inštitút a Taliansko-slovenská obchodná komora pri tejto príležitosti pripravili bohatý kalendár iniciatív a aktivít na podporu kvalitnej talianskej kuchyne a vysokej úrovne svojho poľnohospodársko-potravinárskeho sektora, ako rozlišujúcich znakov „talianskej značky“ vo svete.
Široký program odštartoval už minulý mesiac, kedy sa v Bratislave konala výstava pochádzajúca zo zbierky Enrica Minisiniho v Cividale del Friuli s názvom Veľká filmová žranica.
Pochúťky z Talianska
Od pondelka 19. až do nedele 25. novembra niekoľko vybraných talianskych reštaurácií slovenského hlavného mesta bude každý deň ponúkať náležité menu s cieľom odhaliť a zhodnotiť regionálne jedlá a pochúťky Talianska.
„V pondelok 26. novembra sa oslava presunie do Košíc, kde sa vďaka spolupráci so Spoločnosťou Dante Alighieri uskutoční Večer talianskej kuchyne a 28. novembra sa vráti do Bratislavy, kde sa bude konať ‚Open Day Momento Expresso‘, podujatie venované ochutnávaniu talianskej kávy,“ dodala Mistríková.
Oslavy talianskej kulinárskej tradície a kultúry na Slovensku sa budú konať aj začiatkom decembra. „Taliansky kultúrny inštitút pripravil pre svojich študentov Masterclass, ktorú povedie sardínsky šéf Andrea Ena vo svojich nových enogastronomických priestoroch Sapori Italiani. Na toto podujatie bude potrebné si zakúpiť vstupenku,“ uzavrela.