Jakub Haršany Rôzne

Túlavé zvieratá je potrebné najprv nahlásiť mestskej polícii

S túlavými psami či mačkami sa v uliciach hlavného mesta stretol snáď každý. Viete však, ako v týchto prípadoch postupovať?

Ilustračný obrázok k článku Túlavé zvieratá je potrebné najprv nahlásiť mestskej polícii
Zdroj: Facebook

Zatúlané, zranené alebo uhynuté zvieratá z ulíc hlavného mesta odchytáva už viac ako 20 rokov nezisková organizácia Sloboda zvierat.

Volať na číslo 159

Prípady, kedy vo svojom okolí stretnete zatúlaného alebo zraneného psa, však nenahlasujete priamo organizácii, najskôr to musíte nahlásiť mestskej polícii. Tento nový systém nahlasovania túlavých či uhynutých zvierat sa zmenil pred dvomi rokmi.

Pre obyvateľov je k dispozícii číslo skráteného volania 159. Mestská polícia vzápätí zašle oznámenie na dispečing Slobody zvierat mailom a jej zamestnanci zabezpečia odchyt nahláseného psa, mačky či iného zvieraťa.

„Po zavolaní na číslo 159 nahlásia obyvatelia údaje priamo do systému, pričom pracovník dispečingu mestskej polície si zaznačí dátum a čas nahlásenia, ulicu, kde sa dané zviera pohybuje, meno a priezvisko nahlasovateľa, telefónny kontakt, druh zvieraťa, rasu a počet. Zároveň budú spísané presné údaje o dátume a čase výkonu, umiestnenie do karantény a ďalšie údaje, napríklad nakladanie s túlavým zvieraťom,“ informuje magistrát hlavného mesta.

Nepraktický systém

Odchytené zvieratá sú následne prevezené do útulku na Poliankách. V prípade zranenia zviera putuje do karantény, kde zotrvá až do vyliečenia. Potom sa už presunie do útulkovej časti, kde čaká na nového majiteľa.

Nový systém nahlasovania však priniesol aj problémy. Tým, že občan musí najprv o situácii informovať mestskú políciu, sa čas predlžuje a znižuje sa aj šanca na záchranu. Kým sa nahlasovaný prípad dostane k Slobode zvierat, môže byť pes či mačka už na inom mieste alebo v najhoršom prípade, môže byť už neskoro.

Čítajte aj: Kontrole sa nevyhnú ani majitelia psov. Polícia preveruje, či si plnia svoje povinnosti

Ilustračný obrázok

Túlavé zvieratá v meste
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM