Správy

Túlavé a uhynuté zvieratá musíte po novom nahlasovať mestskej polícii

V Bratislave sa mení systém oznamovania túlavých či uhynutých zvierat. Informácie o takýchto zvieratách musíte nahlasovať mestskej polícii na čísle 159.

Ilustračný obrázok k článku Túlavé a uhynuté zvieratá musíte po novom nahlasovať mestskej polícii
5
Galéria
Zdroj: Facebook

V Bratislave sa mení systém oznamovania túlavých či uhynutých zvierat. Hlavná zmena spočíva v tom, že oznámenie o týchto zvieratách nebude adresované priamo Slobode zvierat, ale obyvatelia budú informovať mestskú políciu na čísle 159. Tá následne zašle oznámenie na dispečing Slobody zvierat, ktorá zabezpečí odchyt túlavého alebo uhynutého zvieraťa. Hlavné mesto o tom informuje na svojom webe.

Po zavolaní na číslo 159 nahlásia obyvatelia údaje priamo do systému. Pracovník dispečingu mestskej polície si zaznačí dátum, čas nahlásenia a ulicu, kde sa dané zviera nachádza. Taktiež aj meno a priezvisko nahlasovateľa, telefónny kontakt, druh zvieraťa, rasu a počet. „Zároveň budú spísané presné údaje o dátume a čase výkonu, umiestnenie do karantény a ďalšie údaje, napríklad nakladanie s túlavým zvieraťom. Táto nová tabuľková forma zápisu bude slúžiť ako podklad pri fakturácii služieb od Slobody zvierat, ktoré sú definované v zmluve s hlavným mestom,“ informuje bratislavská samospráva.

Dohoda medzi mestom a Slobodou zvierat

Hlavné mesto a Sloboda zvierat totiž uzavreli zmluvu o poskytovaní služieb v oblasti veterinárnej asanácie túlavých alebo uhynutých zvierat. Partner mesta vzišiel podľa magistrátu z verejnej súťaže a zmluva na poskytnutie nepretržitých služieb je viazaná na dobu určitú po dobu 12 mesiacov.

„Tým sa vytvára systém kontroly činnosti Slobody zvierat, a to tak, že podklady zaznačené v spisovom zázname sa musia zhodovať s údajmi v objednávkach, ktoré dostali od mestskej polície. Mesto tak uhradí len tie výkony, ktoré objednala mestská polícia. Na činnosť odchytu a asanácie túlavých či uhynutých zvierat je vyčlenených podľa zmluvy 120 000 eur s DPH,“ priblížil magistrát.

Kastrácia mačiek

Žiadosť o kastráciu ferálnych divožijúcich mačiek môžu Bratislavčania poslať mailom na adresu ozp@bratislava.sk. V žiadosti treba uviesť adresu výskytu, kontaktné údaje oznamovateľa a približný počet mačiek. „Následne hlavné mesto zašle objednávku Slobode zvierat, a tá po prijatí objednávky zrealizuje odchyt do desiatich pracovných dní,“ vysvetlila samospráva. Ak sú zvieratá po kastrácii v dobrej zdravotnej kondícii, sú vypustené do pôvodného prostredia.

Tento kastračný program, pre ktorý sa Bratislava rozhodla, pomáha podľa magistrátu regulovať počet ferálnych mačiek v meste. „Netreba zabúdať na fakt, že ferálne mačky plnia niekoľko dôležitých funkcií v prírode, okrem iného elimináciu drobných hlodavcov,“ podotklo mesto.

Túlavé zvieratá v meste
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM