Rôzne Správy

Strážcom zákona pomáha v Bratislavskom kraji 38 policajných psov

Dôležitou súčasťou polície sú nepochybne aj služobné psy. Tie neraz dolapia páchateľa alebo vypátrajú stratené osoby.

Ilustračný obrázok k článku Strážcom zákona pomáha v Bratislavskom kraji 38 policajných psov
Zdroj: TASR

Zasahujú proti výtržníkom, bránia psovodov, hľadajú veci pochádzajúce z trestnej činnosti a plnia celý rad ďalších úloh. Na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave slúži momentálne 38 psov, ktorí pomáhajú strážcom zákona pri ich práci. Uviedla to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Väčšinou nemecké a belgické ovčiaky

Vycvičiť policajného psa trvá roky, pričom nie z každého šteňaťa môže vyrásť aj dobrý služobný pes. Problémom je, ak je zviera príliš citlivé, bojí sa ľudí či streľby. Aj takéto psy sa však môžu uplatniť v civilnom sektore a strážcovia zákona ich zvyčajne predávajú.

„Na KR PZ v Bratislave evidujeme 38 služobných psov. Väčšinou ide o nemeckých a belgických ovčiakov,“ povedala Mihalíková. Na celom Slovensku sú však policajných psov stovky a môžeme medzi nimi nájsť rotvajlera, labradora a ďalšie plemená.

Len v posledný júlový deň tohto roka pomohol policajný pes vypátrať v Chorvátskom Grobe v okrese Senec desaťročného chlapca, ktorý sa nevrátil domov. „Nemecký ovčiak Assco potom, čo zaistil pach z osobných vecí maloletého chlapca, sa ihneď vybral smerom k oplotenému ihrisku. Počas sledovania pachovej stopy Assco prekonal dve oplotenia. Psovoda priviedol popri budove školy až k betónovej garáži, kde sledovanie pachovej stopy ukončil vyštekaním nájdenej osoby,“ uviedla polícia na svojej facebookovej stránke.

Pach dokážu zachytiť aj vo vode

Niektoré psy plnia špecifické úlohy. Na celom Slovensku majú napríklad policajti k dispozícii deväť služobných psov vycvičených na vyhľadávanie mŕtvolného pachu. Dokážu to aj vo vode.

Každý pes sa musí najprv socializovať a absolvovať základný výcvik. Potom nasleduje špeciálny výcvik, počas ktorého zviera získa zručnosti potrebné pre jeho prácu v Policajnom zbore.

Podľa policajných psovodov každý pes vyhľadáva jeden pach, neplatí teda, že zviera vycvičené na hľadanie drog môžu strážcovia zákona použiť aj pri vyhľadávaní mŕtvolného pachu.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM