Kultúra

Tržnici na Trnavskom mýte sa dostalo pocty: Zaradila sa medzi významné budovy v meste

Zapísanie do zoznamu pamätihodností však automaticky neznamená, že je budova pamiatkovo chránená, ako napríklad v prípadne národných kultúrnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Tržnici na Trnavskom mýte sa dostalo pocty: Zaradila sa medzi významné budovy v meste
24
Galéria

Zoznam pamätihodností bratislavského Nového Mesta sa rozrastie o ďalšie dva objekty. Ide o Tržnicu na Trnavskom mýte a vilu riaditeľa Dynamit-Nobel na Jurajovom dvore v Bratislave. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci. Návrh na zápis bude zaslaný hlavnému mestu i Mestskému ústavu ochrany pamiatok (MÚOP).

Kultúrny život mesta

Zoznam pamätihodností mesta a mestských častí bol vytvorený ako nástroj na poznanie a zdokumentovanie hodnotných predmetov, pojmov a udalostí, ktoré sa viažu ku kultúrnemu životu a histórii mesta,“ konštatuje samospráva.

Zapísanie do zoznamu pamätihodností však automaticky neznamená, že je budova pamiatkovo chránená, ako napríklad v prípadne národných kultúrnych pamiatok.

Symbolické gesto

Ide skôr o symbolické gesto, ale zároveň o dôležitý akt pre zachovanie a budovanie pamäte mestskej časti. A to bez ohľadu na to, či príslušná pamätihodnosť je zachovaná aj vo fyzickej podobe. V miestnom aj mestskom zozname pamätihodností je totiž viacero objektov, ktoré už fyzicky neexistujú.

Tržnica na Trnavskom mýte bola v minulom roku zaradená do celomestského zoznamu pamätihodností. Vila riaditeľa Dynamit-Nobel na Jurajovom dvore bola do celomestského zoznamu pamätihodností zaradená tento rok.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM