Rôzne Správy

Vynovený priestor pri Dunaji: Pamätník pripomínajúci VRAŽDU študenta má novú podobu +VIDEO

V prvej fáze sa z okolia pamätníka presunuli neregulovane parkujúce autá na vedľajšie parkoviská, v druhej fáze sa spevnené betónové a asfaltové plochy zmenili na zelený park.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený priestor pri Dunaji: Pamätník pripomínajúci VRAŽDU študenta má novú podobu +VIDEO
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Okolie Pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v Bratislave dostalo nový vzhľad. Neupravenú asfaltovú plochu, na ktorej parkovali autá, nahradil zelený priestor s výhľadom na Dunaj a historické centrum Bratislavy.

Na pamiatku zavraždeného študenta

Na utorkovom slávnostnom otvorení sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Projekt aj samotnú obnovu okolia pamätníka, ktorý pripomína vraždu študenta Daniela Tupého, zastrešili hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) v rámci programu Živé miesta. TASR o tom informovala Annamária Krchňavá z MIB.

V prvej fáze sa z okolia pamätníka presunuli neregulovane parkujúce autá na vedľajšie parkoviská, v druhej fáze sa spevnené betónové a asfaltové plochy zmenili na zelený park. Ako priblížil MIB, vznikol trávnik s rozlohou takmer 15.000 štvorcových metrov, upravili sa chodníky pre peších, vysadilo sa deväť nových stromov, pribudlo chýbajúce osvetlenie aj bratislavské lavičky.

Prajem si tiež, aby toto miesto, ktoré nám už navždy bude pripomínať smutnú tragédiu Daniela Tupého, bolo aj miestom spomienky a uvedomenia si vzácnosti života a všetkých tých dôležitých hodnôt, ktorými by sme mali naše životy napĺňať,“ uviedla na otvorení prezidentka. V príhovore sa ospravedlnila rodičom Daniela Tupého za to, že sa dosiaľ nepodarilo objasniť vraždu ich syna. Želá si, aby bol skutok vyšetrený a páchatelia potrestaní.

Tráva a stromy

Zámerom architektonického návrhu z ateliéru Kataríny Monček bolo ponúknuť jednoduché riešenie, ktoré nekonkuruje samotnému pamätníku, ale naopak, podporuje a dopĺňa jeho prítomnosť na nábreží Dunaja v centre mesta.

Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa zvýraznila dôležitosť tohto miesta. Takto upravená trávnatá plocha poskytuje lepšie možnosti na oddych pod korunami stromov a ponúka nový zážitok na nábreží Dunaja s výhľadom na Bratislavský hrad,“ vysvetlil Marcel Dzurilla, riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z MIB.

Terénne modelácie majú podľa autorky Kataríny Monček metaforicky znázorňovať vplyv násilného činu na hladinu spoločnosti, pričom vyvoláva reakciu podobne ako dopad jedinej kvapky na vodnú hladinu. Križovanie hlavných komunikácií má vyjadrovať stret rôznych názorov.

Pamätník navrhol architekt Pavol Brna a vytvoril ho sochár Pavol Dubina. Na Tyršovo nábrežie ho osadili v roku 2006, rok po vražde študenta Daniela Tupého. Dielo symbolizuje letiaceho vtáka, ktorému v rozlete zlomia krídlo.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM