Michaela Katonová Rôzne

Trnavské mýto už nebude na čakacej listine. Mesto prisľúbilo jeho vyčistenie

Bratislava aktívne bojuje s vandalizmom a grafitmi. Pomáha si špeciálnym prístrojom aj posilnením hliadok mestskej polície. Už čoskoro by sa vyčistenia mal dočkať aj obľúbený terč sprejerov - Trnavské mýto.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské mýto už nebude na čakacej listine. Mesto prisľúbilo jeho vyčistenie
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci patrí Trnavské mýto k najfrekvento­vanejším križovatkám Bratislavy, väčšina domácich by sa mu najradšej vyhla. Podchod, ktorým prejdú každý deň tisíce ľudí vrátane turistov, je obľúbeným terčom vandalov. Posprejované steny i stĺpy kritizujú aj samotní autori grafity.

„Na Trnavskom mýte sa vybúrilo niekoľko writerov,“ hovorí Igor, ktorý sa roky venoval pouličnému umeniu – grafity ( writer prezentuje svoj pseudonym pomocou farby v spreji pozn.red.). Dôvody, prečo je práve táto lokalita v tak dezolátnom stave, sú jasné. „Podchod sa cez noc nezatvára, žiadne kamery ani policajné hliadky a ešte k tomu je priestor dosť členitý. Je sa kam skryť a dá sa aj rýchlo utiecť.“ Dodáva, že celý podchod je výsmechom mesta.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Trnavské mýto patrí k najčastejším terčom vandalov. Prečo tu začínajú všetci sprejeri?

Situácia v podchode by sa podľa mesta mohla čoskoro zmeniť. Podľa primátora mesto vyčlenilo 200-tisíc eur na kompletnú sanáciu verejných priestranstiev. „Trnavské mýto je príšerne začmárané. Kompletne ho očistíme tento rok a použijeme aj antigrafity náter. Bez neho by to nemalo zmysel čistiť,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Bývalý grafiťák o zámere pochybuje. „Koľkokrát sa to už čistilo a skrášľovalo? Nie som si istý, či to teraz vydrží.“ Sprejeri musia podľa jeho názoru zistiť, že antigrafity náter naozaj funguje. „Budú skúšať dovtedy, kým nezistia, že náter je silný a sprej im nechytá. Pôjdu ale niekam inam,“ upozorňuje Igor.

Vyčistením Trnavského mýta boj s grafitmi nekončí. Mesto zakúpilo prístroj na odstraňovanie nevzhľadných nápisov, ktorý si môžu požičať aj vlastníci postihnutých nehnuteľností. Zároveň stále poskytuje grant. Požiadať oň môže aj súkromník. Udeľuje sa v maximálnej výške 3-tisíc eur. K ďalším opatreniam patrí posilnenie hliadok mestskej polície v Starom meste.

Prečítajte si tiež: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM