ts Správy

Zanedbané Trnavské mýto stále desí Bratislavčanov

Nefungujúce eskalátory, zdemolované svetelné tabule, špinavé steny postriekané grafitmi. To je len zlomok toho, čo vás čaká na jednom z hlavných dopravných uzlov. Denne podchodom na Trnavskom mýte prejde cestou do práce či školy tisícka ľudí. Mnohí by sa mu ale najradšej vyhli.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbané Trnavské mýto stále desí Bratislavčanov
Zdroj: Dnes24.sk

Téme podchodu na Trnavskom mýte sme sa na našom portáli venovali už veľakrát. Jeden z najfrekvento­vanejších dopravných uzlov Bratislavy – Trnavské mýto, je však stále aj napriek prísľubom v dezolátnom stave.

Na električkovú zastávku sa síce dostanete aj bez toho, aby ste museli vojsť do podchodu, no v rannom zhone je každá minúta drahá. Podchod by mal byť najbezpečnejším spôsobom, ako prejsť na druhú stranu cesty. V prípade zvýšeného pohybu rôznych kreatúr v tejto „čiernej diere“ sa ale o bezpečnosti hovoriť nedá.

Nefungujúce eskalátory, zdemolované svetelné tabule, špinavé steny postriekané grafitmi. To je len zlomok toho, čo vás čaká, keď sa rozhodnete pre kratšiu a „bezpečnejšiu“ cestu na električku.

Sľuby sa sľubujú…

Pred dvomi mesiacmi sľuboval primátor mesta Ivo Nesrovnal sanáciu priestorov podchodu Trnavského mýta, na ktorú mesto vyčlenilo 200-tisíc eur. V minulosti sa špekulovalo aj o potenciálnych investoroch, ktorí mali záujem z podchodu vytvoriť pasáž na úrovni. Doteraz sa však nič nezmenilo.

Čistenie a antigraffiti nátery stien nepomáhajú. Priestor sa na noc nezatvára, a tak sa mení na brloh rôznych asociálov. Kamerový systém tu nehľadajte.

„Náčelník mestskej polície Peter Krajíček vydal pred mesiacom pokyn, aby v podchodoch na Trnavskom mýte, Staromestskej ulici a na Patrónke pravidelne mestskí policajti hliadkovali. Počas dňa tieto miesta kontrolujeme podľa možností a v prípade podnetu od občanov. Od 21.00 – 6.00 hod. sa v podchode na Trnavskom mýte pravidelne striedajú hliadky. Počas jednej hodiny sa minimálne 30 minút v podchode nepretržite nachádza hliadka. To znamená, že každý deň od 21.00 – 6.00 hod. sa v podchode vystrieda 9 hliadok mestskej polície,“ informuje hovorkyňa mestskej polície Ľubomíra Miklovičová.

Prečo sa stále nič nedeje?

Hovorkyňa mesta Ivana Skokanová upresňuje, že mesto má plány, podľa ktorých postupuje. „Máme rozbehnutých viacero projektov. Čistíme priestory po celom Starom Meste, momentálne pracujeme na fasáde kláštorného kostola Klarisiek. V pláne je aj Trnavské mýto, kde je našou prioritou odstránenie reklamných zariadení, presťahovanie stánkov z podchodu, oprava lavičiek ako aj údržba koľajiska,“ informuje Skokanová.

Proti vandalizmu by v podchode určite pomohol kamerový systém. Podľa Skokanovej sa pokusy o nainštalovanie kamerového systému v minulosti nevyplatili. „Nakoľko je strop príliš nízko, vandali ho rýchlo zničili.“

Mesto je presvedčené, že by riešením mohla byť spoločenská kontrola v prípade, že by sa podarilo do priestorov pritiahnuť nových nájomcov stánkov a zatraktívniť tak celý priestor.

„V najbližšom čase by malo prebiehať kompletné vyčistenie podchodu, vrátane vyčistenia stien a antigraffiti náteru, vyčistenia podlahy, stropov, svietidiel, prístreškov a rôznych drobných opráv, ktoré by mali byť ukončené do 30. júna tohto roku. Taktiež bude zabezpečené nové zadebnenie momentálne nevyužívaného nájomného priestoru v strede podchodu OSB doskami a ich náter,“ vysvetľuje Michaela Čibová z magistrátu.

Čítajte aj: Trnavské mýto už nebude na čakacej listine. Mesto prisľúbilo jeho vyčistenie

Neistá budúcnosť podchodu

Priestoru by pomohol investor, ktorý by zatraktívnil podchod minimálne tak, ako to urobil súkromník v podchode na Hodžovom námestí. Ten v priestoroch zabezpečuje pravidelnú údržbu, kamerový systém a uzatváranie podchodu na noc.

„Momentálne prebieha výberové konanie na nového dodávateľa, ktorý bude zabezpečovať čistotu aj v podchode na Trnavskom mýte,“ dodáva Čibová.

Priestory podchodu na Trnavskom mýte spravuje nielen mesto. Územie, na ktorom na nachádza podchod, patrí viacerým mestským častiam, a zároveň magistrátu. Mestská časť Nové Mesto sa v minulosti usilovala prevziať nad podchodom zodpovednosť, no zo strany magistrátu to mestskej časti nebolo umožnené. Mesto vtedy argumentovalo tým, že cesty nad podchodom má zo zákona spravovať magistrát.

Nové Mesto sa teda rozhodlo pomôcť podchodu na Trnavskom mýte aspoň brigádami, ktoré organizuje aj v spolupráci s ľuďmi bez domova. V rámci brigád upratujú podchod, čistia steny od grafitov a nanášajú antigraffiti nátery.

„Na udržiavaní čistoty v priestoroch nám záleží, mali sme v pláne priestor vyčistiť, opraviť a zabezpečiť z dlhodobého hľadiska, aby sme ho mohli udržiavať v spôsobilom stave. Zrealizovali sme aspoň niekoľko brigád, v rámci ktorých sme priestory podchodu vyčistili a steny sme natreli antigraffiti nátermi,“ uvádza hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Budúcnosť podchodu na Trnavskom mýte je zatiaľ neistá. Nezostáva nám nič iné, než počkať, ako sa k tomuto problému postaví mesto.

Čítajte aj: Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!

Trnavské mýto - súčasný stav podchodu
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM