KAW Rôzne

Trnávka prišla o krásnu alej. Prečo museli majestátne stromy vyrúbať?

Podľa mestskej časti Bratislava-Ružinov bolo celé stromoradie (až na jeden strom) choré a nezostávalo nič iné, ako ho vyrúbať.

Ilustračný obrázok k článku Trnávka prišla o krásnu alej. Prečo museli majestátne stromy vyrúbať?
5
Galéria
Zdroj: Martin Chren FB

Obyvateľov Trnávky pred pár dňami pobúrilo vyrúbanie statného stromoradia na Palkovičovej ulici pri ihrisku. Na sociálnej sieti vyjadrovali svoj nesúhlas s týmto počinom a pochybnosti, či bol výrub nevyhnutný.

Nevyhnutný výrub

Podľa mestskej časti Bratislava-Ružinov bolo celé stromoradie (až na jeden strom) choré a nezostávalo nič iné, ako ho vyrúbať.

„Zdravotný stav stromov sme overili viacerými posudkami, a je to žiaľ tak. Nedávno tu jeden zo stromov padol, našťastie nikoho nezranil, ale zbúral múr pri rodinnom dome. Každý deň odkladania výrubu by bol hazardom so zdravím a s bezpečnosťou obyvateľov aj okoloidúcich. Samotní obyvatelia výrub žiadajú už dávno,“ snažil sa na sociálnej sieti situáciu vysvetliť starosta Ružinova Martin Chren.

Ružinov zároveň pripravil komplexný projekt obnovy spomínanej časti ulice. „Vymeniť by sa mala celá cesta aj s podložím, So všetkými rúrami, s chodníkmi, aby sa roky potom nemusela znovu rozkopávať. Vysadia sa nové krásne stromy, vyrieši doprava aj parkovacie miesta, ak priestor dovolí, rozšíri sa zeleň,“ sľubuje Martin Chren.

ulicu na buduci rok celu poriadne opravime a vysadime tam. Nasim cielom – co mi povedali – je jednak vybrat vhodnejsie stromy do tohto prostredia a rozsirit pas zelene, ak sa podari, aby mali vacsi priestor.

Nové stromy až o rok

K projektu budú mať čo povedať aj samotní obyvatelia mestskej časti, ktorí môžu písať pripomienky a otázky na adresu podnety@ruzinov.sk.

„Pôvodne som dúfal, že celú rekonštrukciu a výsadbu zvládneme ešte túto jeseň. Lenže na tejto ulici až do jari prebieha jedna stavba, a mechanizmy by novú cestu mohli zničiť. Preto na obnovu bude treba počkať na budúci rok – ale sľubujem, že naozaj bude stáť zato,“ uzatvára starosta Ružinova.

Výrub stromoradia v Trnávke
5
Galéria
Zdroj: Martin Chren FB

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM