Tri župné školy zabojujú o menu pre Brusel
V súboji o víťazné menu v Bruseli počasTýždňa slovenskej kuchyne sa popasujú tri školy gastronomického zamerania v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Rozhodne sa tiež o tom, aké menu budú študenti variť. Súťažný tím bude tvoriť jeden majster a dvaja žiaci.
Bratislavský samosprávny kraj organizuje spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a so Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli „Týždeň slovenskej kuchyne“, ktorý sa uskutoční v novembri.
Počas neho budú v kantínach Európskej komisie priamo v Bruseli v rámci SK PRES 2016 variť študenti župných škôl slovenské jedlá. O víťazovi však musí ešte rozhodnúť marcová súťaž troch stredných škôl.
„Je to skvelá možnosť odprezentovať školy a talenty mladých učňov v Bruseli a zároveň aj bratislavský región. Pre samotných študentov je to navyše veľká škola. Nielen, že uvidia priamo centrálu Európskej únie, ale majú možnosť spoznať prácu profesionálov a to je samostatným cieľom,“ vyjadril podporu študentom bratislavský župan Pavol Frešo.
Podpora duálneho vzdelávania
Súťaž sa uskutoční 8. marca na SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave. Súťaž rozhodne, aké menu sa bude variť v Bruseli počas Týždňa slovenskej kuchyne. V súboji o víťazné menu sa popasujú tri školy gastronomického zamerania v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a to SOŠ gastronómie a hotelierstva na Farského 9 v Bratislave, Hotelová akadémia na Mikovíniho 1 v Bratislave a SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave.
Súťažný tím bude tvoriť jeden majster a dvaja žiaci. Spolu musia počas štyroch hodín od 7.30 do 11.30 h pripraviť päť porcií jedla a jednu prezentačnú. Kompletné menu bude pozostávať zo studeného predjedla, polievky, 2× hlavného jedla, dezertu a nápoja. Po dovarení bude pol hodina na prípravu prezentačnej porcie pre hodnotiacu komisiu.
Samotná degustácia jedál sa uskutoční v čase od 12.00 do 14.00 h. Degustovať a hodnotiť budú predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ako aj odborníci na gastronómiu zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Po 14.00 h hodine bude vyhodnotená najlepšia škola, ktorá pripravila top menu. Práve to sa bude podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli počas novembrového Týždňa slovenskej kuchyne.
Bratislavská župa aj takýmito aktivitami rozvíja a podporuje duálne vzdelávanie a centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktorých kohézna politika je podporovaná v Bratislavskom samosprávnom kraji aj v súčasnom programovom období.
Čítajte tiež: Od marca vznikne v Bratislavskom kraji ďalšie Centrum odborného vzdelávania
Foto: Ilustračné.